2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Felavatták a világ legnagyobb székelykapuját Sokorópátkán

Felavatták a világ legnagyobb székelykapuját Sokorópátkán, egy nappal a nemzeti összetartozás napja előtt – számolt be a Győrplusz.



Az ötlet Vajda Pétertől származik, aki helyi vállalkozó, és több környékbeli vállalkozóval összefogva indította el az építkezés folyamatát. Több mint hatszáz civil adakozó és kétszáznál is több kétkezi munkás, valamint fafaragó mester vett részt a projektben, melynek csúcspontja a szombat délutáni avatóünnepség volt.

Úgy gondoltuk, hogy a székelykapu a magyarság legnagyobb jelképe, hisz bárhol is állítanak fel egyet a világban, mindenki tudja, a magyarok nevéhez fűződik. Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében

– mondta az ünnepségen Vajda Péter, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki ehhez a munkához valamilyen formában hozzátett. Pethő Sándor, a torjai fafaragó mester különösen boldog volt, amiért a szakmai vezetésével több kuriózumot is felvonultató világrekord alkotás készült.



A szombati ünnepségen több százan vettek részt Sokorópátka határában, ahol a világ legnagyobb székelykapuja áll mostantól. Az eseményen az is elhangzott, egy kápolnával és egy rendezvény helyszínnel bővül a székelykapu melletti terület.

(Vasarnap.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató