2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Joe Biden beindította a pride-hónapot

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke kiáltványt adott ki a Fehér Házból, amelyben június hónapot a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális büszkeség hónapjává nyilvánította. 

“A büszkeség hónapjában egy olyan mozgalom előtt tisztelgünk, amely évről évre erősebb, élénkebb és befogadóbb” – áll a kiáltványban.

“A Pride az LMBTQI+ emberek generációinak ünnepe, akik bátran küzdöttek azért, hogy nyíltan és hitelesen élhessenek. És emlékeztet arra, hogy még mindig generációk munkája áll előttünk annak érdekében, hogy mindenki élvezhesse az egyenlőség, a méltóság, a védelem és a szabadság beteljesedésének ígéretét.”

Biden utalt a republikánus vezetésű állami szintű törvényhozások által országszerte elfogadott törvényekre, és “fordulópontnak” nevezte őket.

“Csak 2023-ban az állami és helyi törvényhozások már több mint 600 gyűlöletkeltő törvényt hoztak az LMBTQI+ közösség ellen. Az LMBTQI+ emberekről szóló könyveket kitiltják a könyvtárakból. Több mint egytucatnyi államban tiltották be a transznemű fiatalok orvosilag szükséges egészségügyi ellátását. Az interneten terjesztett homofób és transzfób vita átcsapott a való életbe, amikor is fegyveres gyűlöletcsoportok megfélemlítik az embereket a pride felvonulásokon és a drag előadásokon, és fenyegetik az LMBTQI+ közösségnek ellátást nyújtó orvosi rendelőket és gyermekkórházakat.” – olvasható a közleményben.

Legalább 20 államban korlátozták a nemi hovatartozást megerősítő ellátáshoz való hozzáférést a kiskorúak, és néhány államban a felnőttek számára is. Floridában a republikánus kormányzó és a 2024-es elnökjelöltségre aspiráló Ron DeSantis totális háborút indított az LMBTQ+ emberek ellen: betiltotta az iskolákban a témáról való beszélgetést, a könyvtárakban a kapcsolódó könyveket és a nemi diszfóriában szenvedő fiatalok ellátáshoz való hozzáférését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató