2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó: Oroszország megbízható partnerünk

A magyar külügyminiszter az Interfaxnak nyilatkozva elmondta, hogy nem szeretne Magyarország leállni az orosz gázról, de diverzifikálni kívánják a gázimportot.

Nem fogjuk helyettesíteni az orosz szállítmányokat – sem olajban, sem gázban.

Oroszország megbízható partnerünk: a Gazprom és az olajtermelők egyaránt. Egy másik kérdés a diverzifikáció. De a mi szempontunkból ez nem azt jelenti, hogy az egyik forrást egy másikkal akarjuk helyettesíteni. A diverzifikáció számunkra azt jelenti, hogy más forrásokat keresünk, de nem azzal a céllal, hogy az orosz forrásokat helyettesítsük” – mondta Szijjártó Péter.

A nyilatkozatban kiemelte, hogy Magyarország számít Törökországra mint tranzitpartnerre, de nem célunk, hogy bármilyen energetikai infrastruktúrában részesedést vásároljunk Törökországban, ahol – egy tavalyi orosz–török megállapodás szerint – új gázcsomópont jöhet létre a közeljövőben. Ezen elgondolással egyébként Vlagyimir Putyin állt elő elsőként.

A miniszter arról is beszélt, hogy egy másik gázvezetékrendszer kiépítésének lehetőségéről és egy törökországi csomópont létrehozásáról is szól ez a terv, amelyen keresztül elsősorban európai országokba szállítanának gázt, ha azok ebben érdekeltek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató