2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Bencsik András: a magyar katonák rossz oldalon állnak Koszovóban

Azt kell mondanunk, hogy a magyar katonák jelen pillanatban a rossz oldalon állnak” – mondta Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a Hír tv Sajtóklub című, vasárnap sugárzott műsorában.

A Sajtóklub vasárnapi adásában a Koszovóban kialakult etnikai feszültség volt az egyik téma.

Azt mondta, hogy sajnálja a katonákat, mivel parancsra cselekednek, és megjegyezte, hogy párszor megtörtént a magyar történelemben, hogy kényszerből Magyarország egy rossz ügy mellé állt oda, mivel „az erősebb hatalom” belesodorta. Éppen ezért ez egy hatalmas próbatétel Magyarország számára.
 
„Van-e módja Magyarországnak azt mondani, hogy ebben a disznóságban nem veszünk részt?” – tette fel a kérdést Bencsik András.

Egy héttel korábban az Európai Unióból való kifarolásra utalgatott, akkor úgy fogalmazott, hogy „tényleg az ember fölveti a kérdést, hogy meddig tart még az Európai Unió és hogy nem kéne-e lassan fölkészülnünk az Európai Unió utáni életre – mert ezekkel a szörnyetegekkel akarunk a továbbiakban is együtt élni?”

Bayer Zsolt a műsorban úgy fogalmazott, hogy "a páriaként kezelt Magyarország soha nem látott jó viszont ápol Szerbiával", majd hozzátette, hogy Észak-Koszovóban öt szerb többségű település van, ahol a 3 százaléknyi albán megszavazott magának egy 98 százalékos szerb többségű városban albán polgármestert, amit a szerbek nem hajlandóak elfogadni, ezért fellázadtak. Majd azzal folytatta, hogy

"valamilyen rejtélyes oknál fogva azon az ominózus napon csak abban a városban törnek ki súlyos zavargások, ahol a magyar katonák teljesítenek szolgálatot. Az összes városban ugyanaz történik a szerbekkel. Megalázzák őket. Mégis csak ott vannak zavargások".

Bayer a felvételeken úgy látta, hogy "jól felkészített, kiképzett" zavargók estek neki a rendfenntartóknak, majd levonta a következtetést: "ahol hollandok teljesítenek szolgálatot, ahol a lengyelek vannak, ahol az amerikai erők vannak, ott nincs zavargás. Valamiért éppen a magyarokat támadják meg, és fajulnak el a dolgok" - mondta, majd kiemelte:

"nem tudok nem arra gondolni, hogy ez ki van találva, és azt a célt szolgálja, hogy a szerb-magyar soha nem látott jó viszonyt is aláaknázzák".

 – véli Bayer, aki jól felkészített, kiképzett zavargókat vél felfedezni az incidensről készült videókon. 

Mint ismert, a múlt héten a koszovói szerbek összecsaptak a koszovói speciális egységekkel és a KFOR-katonáival, köztük több magyar is volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató