2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Lengyel egységekkel együtt törtek be az ukrán szabotőrök az oroszországi Belgorodi területre

Az Ukrajnáért harcoló lengyel fegyveresek vasárnap közleményt adtak ki, amelyben azt állítják, hogy részt vettek az oroszországi Belgorod régióban elkövetett támadásban.

Az állítólagos fotó- és videobizonyítékkal kísért közleményt az úgynevezett “lengyel önkéntes alakulat” közösségi média fiókjain osztották meg.

A nyilatkozat a jelek szerint szabotőröknek a Belgorodi terület Grajvoron körzetébe történő behatolására utal, amelyre május 22-én került sor.

A “Lengyel Önkéntes Hadtest” azt állította, hogy egyértelműen megerősítette szerepét a műveletben, és kijelentette, hogy a csoport együttműködött az Orosz Önkéntes Hadtesttel, egy orosz állampolgárokból álló neonáci egységgel, amely az ukrán védelmi minisztérium fennhatósága alatt Ukrajna nevében harcol.

A május 22-i rajtaütésben játszott szerepét bizonyítandó a lengyel önkéntes alakulat harcosai videókat osztottak meg, amelyeken ukrán T-72B harckocsikkal, amerikai HMMWV páncélozott járművekkel és az ukrán fegyveres erők Mi-8-as helikoptereivel láthatóak.

A Belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov szintén megemlítette, hogy a szabotőrök között lengyel állampolgárok is voltak. Telegram-csatornáján elmesélte egy nő történetét, akinek férjét – aki a helyi önvédelmi erők tagja volt – a szeme láttára ölték meg. Gladkov szerint a nőt két ukrán tartotta fogva, és azt állította, hogy a csoport többi tagja lengyel és amerikai volt.

Korábban az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága (GUR) az “Orosz Önkéntes Hadtest” és az “Oroszország Szabadsága” légió tagjainak részvételéről beszélt a Belgorodi terület műveletében.

Az “Orosz Önkéntes Hadtest” azonban vasárnap közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy a “Lengyel Önkéntes Hadtest” tagjai átlépték volna az orosz határt. A csoport a közösségi médiában azt állította, hogy lengyel harcostársaik olyan feladatokban vettek részt, mint a fogolykísérés, valamint a katonai és egészségügyi logisztika, de szigorúan Ukrajna határain belül.

Varsó ragaszkodott ahhoz, hogy semmi köze a Kijevért harcoló lengyel harcosokhoz. “Az Ukrajnát az Oroszország elleni harcban támogató lengyel önkéntesek tevékenysége nem azonosítható a Lengyel Köztársaság hatóságaival” – mondta Stanislaw Zaryn, az ország különleges szolgálatait koordináló miniszter szóvivője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató