2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Politico: elönti Brüsszelt a szemét

A jelentések szerint visszafelé sült el a belga főváros hulladékcsökkentésre tett kísérletei, ugyanis már-már nápolyi állapotok uralkodnak az utcákon. A Politico brüsszeli lap azt írta, hogy a nemrég bevezetett reform nemhogy tisztábbá tette volna az utcákat, de azok sokkal szemetesebbek lettek, mint korábban. 



A közösségi oldalakat ellepték a képek és videók, melyeken a járdákat elárasztó szeméthegyek láthatók. Etienne Cornesse, a szemétszállításért felelős állami szervezet szóvivője elmondta, hogy akár 24-48 órán át is az utcán hagynak bizonyos szemeteszsákokat, hogy rávilágítsák a helyiek figyelmét, milyen hibát vétettek az új rendelettel kapcsolatban. QR-kódos matricával jelölik a szemetet, amit beolvasva lehet eljutni az új szemétszedéssel kapcsolatos weboldalra. 

A kukásautók csak ennyi idő alazt szedik össze a hulladékot”

– jelezte. 

Az új rendelet arról szól, hogy a Brüsszelben élőknek a szerves hulladékot a járda melletti zsákokba vagy egy közös komposztgyűjtöbe kell dobni. A Politico megjegyzi, hogy míg Amszterdamban vagy Párizsban a föld alatti vagy éppen föld feletti konténerekben végzik a központi szemétgyűjtést, addig Brüsszel kitart amellett, hogy a járdákra kell tenni a kellemetlen szagú szemeteszsákokat. 

Felméréseink azt mutatják, hogy konténerrel az emberek kevesebbet hasznosítanak újra, mint a háznál történő gyűjtéssel"

– magyarázta a környezetvédelmi miniszter.

Az Eurostat két évvel ezelőtti felmérése szerint a belgák fejenként 759 kg kommunális hulladékot termelnek évente. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató