2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Az EU meghosszabbította az Ukrajnából származó gabona importjának korlátozását

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozást – jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.
Mint megírtuk, a magyar gazdák Brüsszelben tüntettek az ukrán gabona tilalmának meghosszabbításáért, ugyanis az ukrán gabonaimport tilalma június 5-én lejárt, a szabályozás meghosszabbítása az Európai Bizottságon múlt.

Az MTI híradása szerint a bizottság engedett az öt uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kérésének, miszerint a testületnek haladéktalanul intézkedéseket kell bevezetnie az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

A bizottság április végén az érintett tagállamokkal megállapodást kötött, amely lehetővé teszi számukra, hogy június 5-ig blokkolják az ukrán gabonafélék forgalmazását országuk területén, feltéve, hogy nem akadályozzák meg a más országokba történő tranzitforgalmat. Ezt a megállapodást hétfőn a testület

SZEPTEMBER 15-IG MEGHOSSZABBÍTOTTA.

„Ezekre az intézkedésekre továbbra is korlátozott ideig van szükség, tekintettel az öt tagállamban tapasztalt kivételes körülményekre, a betakarítási szezon előtt kialakult súlyos logisztikai szűk keresztmetszetekre és a gabonatárolási kapacitás korlátozottságára” – indokolta döntését a bizottság.

Az Európai Bizottság ugyancsak hétfőn meghosszabbította az Ukrajnának nyújtott kereskedelmi kedvezményeket, az unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések – az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések – felfüggesztése még egy évig érvényben marad.

A brüsszeli testület hangsúlyozta, az EU ezzel is támogatja Ukrajna gazdaságát, és segít enyhíteni az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét, amelyet Oroszország „provokáció nélkül indított, és indokolatlan” katonai agressziója idézett elő.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató