2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Katasztrófába torkollhat a beígért ukrán ellentámadás

Súlyos kiképzési hiányosságok vannak az ukrán alakulatoknál, és ezek keményen visszaüthetnek, ha megindul a nagy ukrán támadás. Nagy változásokra lenne szükség, csak éppen idő nincs már rá – írja a privátbankár.hu.

A lap felteszi azt a fontos kérdést is, hogy “Mire lehetnek ezek elegek, mit tudhatnak valós harci körülmények között az orosz fegyverek ellen?”. 

Az ukrán ellentámadással kapcsolatos hírek elsősorban a Nyugattól kapott fegyverekről szólnak, arról azonban sokkal nehezebb objektív információt adni, hogy az ukrán hadsereg mennyire felkészült, hiszen egy „puha”, egzakt számokkal nem igazán leírható tényezőről van szó.

De egy adott egység vagy katona kiképzettségi szintje, harci szelleme, valós harcértéke nem egzakt adat. A Privát Bankár szerint ezt még békeidőben is legfeljebb tesztekkel, kérdőívekkel, gyakorlatokkal lehetne megbecsülni, és akkor még mindig nem számoltunk azzal, hogy ahogy a legtöbb haditerv nem éli túl az ellenséggel való első találkozást, és a morál is csak akkor mutatkozik meg igazán, amikor éles helyzetekről van szó. 

Arra jutottunk, hogy az ukrán egységek átlagos harcértéke ugyan magasabb lehet, mint az oroszoké, de komoly egyenetlenségek lehetnek a haderőn belül ilyen szempontból.
– írj a lap.

SOK A HIÁNYOSSÁG, AZ IDŐ VISZONT KEVÉS

A War on the Rocks portálon megjelent hosszú írás szerint az egyik probléma, ami kiderül a cikkből, az hogy az ukrán fegyveres erőkön belül nagyon különböző katonai kultúrák léteznek egymás mellett, és ez konfliktusokhoz, hibás döntésekhez is vezet. A tisztek, főtisztek nagy része még a szovjet-orosz módi szerint kapott képzést, amely szerint egy hadművelet minden egyes fázisának végrehajtásához magas rangú tisztek parancsa szüksége. Míg az amerikai (NATO) rendszerben ez épp ezzel ellentétes.

A gyakorlatok során rendszeresen megfigyeltük, hogy az ukrán katonai tervezési folyamat külön parancsokat igényel egy hadművelet minden egyes fázisához. Például egy zászlóalj nem indíthat ellentámadást akkor se, ha megtámadják. […] Várniuk kell a parancsra – írják erről, hozzátéve azt is, hogy a fiatalabb tisztek már látják, hogy hatékonyabb lenne megszabadulni a szovjet típusú, központi tervezésre épülő doktrínától, azonban a magasabb rangú tisztek körében nagy az ellenállás ezzel kapcsolatban.

A cikk kitér az altisztek kiképzésére is, amire a lap állítása szerint Ukrajnában nincs idő, márpedig tapasztalt, jól képzett altisztek nélkül a szakasz- vagy zászlóaljparancsnokok sem tudják hatékonyan irányítani az egységüket. De ugyanígy gondok vannak a katonák kiképzésével is. Az egyik fő probléma az, hogy a nyugati kiképzési programok nincsenek egységesítve, és az ukrán haderő, illetve az ukrán front sajátosságaihoz sincsenek hozzáigazítva.

Amikor a különböző ukrán haderőnemek együtt hajtanak végre hadműveleteket, rendszeresek a félreértések, a bizalomhiány és az egymás mellett elbeszélés – fogalmaznak a szerzők.

A cikk szerint kommunikációs problémák is vannak a front egyes szakaszain egymás mellett harcoló egységek között is, sokszor előfordul, hogy a zászlóaljak csak a saját céljaik végrehajtásával vannak elfoglalva, nem tudva vagy nem véve számításba azt, ami a környezetükben történik.

YOUTUBE-VIDEÓKBÓL TANULNAK AZ UKRÁNOK

Ami talán még ennél is “érdekesebb” az az, hogy gondok vannak a logisztikában is, illetve a katonai eszközök karbantartása és javítása körül is. Kiképzett karbantartószemélyzet hiányában az ukránok gyakran YouTube-videókból igyekeznek megtanulni az eszközök használatát és karbantartását, a karbantartás pedig sokszor néhány jó kezű szerelő sufnituning jellegű megoldásaiban merül ki. Ennek egyenes következménye, hogy az ukránok túlságosan is óvják a legjobb eszközeiket, a harckocsikat nem vetik be a gyalogság támogatására, a páncélozott harcjárműveket csak a csapatok „kiszállítására” használják, és ellenséges tűzbe kerülve gyorsan visszavonják.

A közelgő ukrán ellenoffenzíva idején ezen eszközök hatékony használata lehet a siker kulcsa, és támadó hadműveletek idején a támadó fél általában több harckocsit, járművet és löveget veszít, mind a védekező” – hívják fel a figyelmet.

A szerzők megjegyzik, az, amire most készülnek az ukránok, az semmihez sem hasonlítható, amit eddig csináltak. Az ukrán offenzíva átütő sikeréhez a fegyvernemek precíz koordinációjára lesz szükség, amelyet hatékony logisztika egészít ki, hogy az esetleges eredményeket ki tudja használni az ukrán haderő.

A privatbankar.hu szerint az ukránoknak viszont arra már biztos nincs ideje, hogy az offenzíva elindulása előtt komoly, mélyreható változásokat érjenek el a hadsereg parancsnoki struktúrájában és kultúrájában, az egyes katonák kiképzésében és a fegyvernemek együttműködésének területén.

 

 

(Privátbankár - Pestisrácok)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató