2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Kuleba: Ukrajnának elég fegyvere van az ellentámadáshoz

Ukrajnának elég fegyvere van az orosz erőkkel szembeni ellentámadáshoz, és ezek a fegyverek el fogják hozni hazájának a győzelmet, ami ahhoz kell, hogy Ukrajna csatlakozhasson a NATO-hoz – jelentette be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki szerint Ukrajna NATO-tagsága „valószínűleg” csak a harcok végével lesz lehetséges.

A Reutersnek azt mondta, a kijevi vezetés következő nagyobb célkitűzése a NATO-tagság, miután szövetségesei hozzájárulásukat adták ukrán pilóták F-16-os amerikai harci repülőkön való kiképzéséhez. „Már minden fegyvert engedélyeztettünk […] nem maradt semmi igazán nagy, amiért még meg kellene küzdenünk” – mondta.

Kuleba nem árulta el, hogy a hónapok óta várt ellenoffenzívát az ukrán csapatok időközben elkezdték-e már, azt mondta: nem az a fontos, hogy mikor kezdődik a támadás, hanem az, hogy ukrán győzelemmel érjen véget.

„Egy NATO-tagság nem vethet véget ennek a háborúnak, de egy NATO-tagság elejét fogja venni további háborúknak” – mondta Kuleba, aki szerint a térség biztonságát a legjobban az szolgálja, ha eljutnak arra a pontra, amikor Ukrajna az észak-atlanti szövetség tagjává válhat.

A közelmúltban a Kreml-ellenes orosz önkéntes milíciák által Belgorodban végrehajtott rajtaütésekről azt mondta: az erőszakot orosz belső ügynek minősíti, ez nem az ő dolga.

Amerikai és belga tisztviselők korábban közölték, hogy vizsgálják a nyugati fegyverek lehetséges használatát a milíciák orosz területen belül, ami valószínűleg a háború eszkalációjának tekinthető. Kuleba szerint viszont a minisztériumához nem érkezett hivatalos panasz a belgorodi eseményekkel kapcsolatban. „Általában, ha valaki valamivel kapcsolatban szeretné kifejezni aggodalmát, küld egy üzenetet, és mi nem kaptunk semmit” – mondta.

(Reuters)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató