2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Macron: Nagy hibát követ el a NATO, ha Ázsiában terjeszkedik

Emmanuel Macron francia elnök ellenezte a tokiói iroda megnyitására vonatkozó NATO-javaslatot, mert szerinte a transzatlanti biztonsági szövetségnek továbbra is a „saját” észak-atlanti régiójára kellene összpontosítania – írta a Financial TImesre hivatkozva a mandiner.hu. A lapnak az ügyet jól ismerő források elmondták, Franciaország ellenállása megnehezítette a NATO-n belül hónapok óta tartó vitát a szövetség első képviseletének létrehozásáról az Indo-csendes-óceáni térségben.

Egy francia tisztviselő szerint Párizs úgy véli, hogy ez alááshatja Európa hitelességét Kínával szemben”.

A vitát a NATO-n belül ismerő egyik személy szerint Franciaország nem szívesen támogat bármit, ami hozzájárul a NATO és Kína közötti feszültség növeléséhez.

Egy múlt heti konferencián Macron azt mondta, hogy a NATO-nak nem kellene kiterjesztenie hatókörét az Atlanti-óceán északi részén túlra, és hozzátette:

Ha arra kényszerítjük a NATO-t, hogy bővítse földrajzi spektrumát, nagy hibát követünk el”.

Egy új NATO-iroda felállításához az Észak-atlanti Tanács, a NATO legfőbb politikai döntéshozó szervének egyhangú támogatására van szükség, ami azt jelenti, hogy Franciaországnak lehetősége van megakadályozni a lépést.

A Financial Times megkeresésére azonban a NATO nem kívánt részleteket közölni „a folyamatban lévő tanácskozásokról”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató