2023. szeptember 22. - Móric
EUR : 385.61
USD : 361.87
Időjárás ikon29°17°

Mikor robbanhat ki a harmadik világháború?

Az ukrán elnök addig tudja ezt az egész játékot játszani, amíg az amerikaiak mögötte vannak, és kapja a nyugati fegyvereket – mondta el egy interjúban Nógrádi György.

Az Origónak adott interjúban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kifetette: ő úgy látja, hogy a helyzet egyre rosszabb, az orosz-ukrán háborús konfliktus csak tovább eszkalálódott. Nógrádi beszélt arról is, hogyan látja az elkövetkező hónapokat, és mi az oka, hogy Zelenszkij ukrán elnök minden béketervet elutasít. Szerinte most a világpolitika súlypontja a Csendes-óceánon és az amerikai-kínai ellentéteken van, fókusza jelenleg Tajvan. Az orosz-ukrán háború kapcsán megjegyezte: fontos kiemelni, hogy a Nyugat továbbra is megosztott. 

A szakértő emlékeztetett, hogy Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy nem hajlandók modern hadieszközöket adni az ukránoknak, Svájc pedig kijelentette – óriási szavazattöbbséggel –, hogy a svájci parlament nem járul hozzá – hagyományosan semleges országként –, hogy fegyvert szállítson egy olyan zónába, ahol háború folyik.

Nógrádi György a fennálló geopolitikai helyzet tisztázásaképp kitért arra is, hogy a NATO legutóbbi ülésén Anthony Blinken amerikai külügyminiszter egyértelművé tette, hogy újabb csomagot kap Ukrajna az Egyesült Államoktól. Ukrajnában pedig elkezdték az óvóhelyek ellenőrzését pontosan azért, mert meghalt egy nő és egy gyerek, mivel éppen zárva voltak az óvóhelyek. Kiderült, hogy Ukrajna egészében 4800 óvóhely van, ebből 252 volt zárva, és 893 alkalmatlan mindenre, a többi jó. Ez amúgy nem egy rossz arány, mert azt jelenti, hogy az óvóhelyek háromnegyede használható.


A szakértő hangsúlyozta, hogy legutóbb az indonézek terjesztettek elő egy béketervet, de az ukrán fél ezt is elutasította. Azt válaszolták, hogy ez orosz béketerv és tárgyalni sem akar róla. 
Nógrádi kifejtette, hogy a németek azt is bejelentették, hogy jövőre két hadihajót fognak küldeni a Csendes-óceán térségébe az USA támogatására.

Hozzátette: emlékezhetünk rá, hogy eddig a történelem során akármikor hadihajót küldött Európa a Távol-Keletre, annak nem volt jó vége. Például a második világháborúban a japánok megsemmisítették a brit hajókat, vagy az orosz-japán háborúban az odaért orosz flottát a Csuzimai-szorosnál a japánok szétverték.

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató