2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zelenszkij elutasította a Vatikán béketervét

Ezzel véget értek a tárgyalások a pápai legátus és az ukrán elnök között.

Volodimir Zelenszkij elnök találkozott Ferenc pápa különleges megbízottjával, Matteo Zuppi bíborossal, a Vatikán közvetítői missziójának vezetőjével az ukrajnai háború befejezése érdekében .

A pápai legátus a Vatikán "béketervével" érkezett Zelenszkijhez. Az ukrán vezető azonban, akárcsak a kínai kezdeményezés esetében, azt mondta, hogy neki csak a "kijevi terv" felel meg. Ezzel Ukrajna vezetője tulajdonképpen leintette Matteo Zuppi bíborost, a pápai trón követét, aki előző nap érkezett az országba.

"Az ellenség kihasználja a szünetet a képességek felépítésére és az azt követő offenzívára, a bűnözés és a terror új hullámára. Oroszországnak ki kell vonnia minden csapatát Ukrajna területéről a nemzetközileg elismert határain belül" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Felszólította a Vatikánt, hogy járuljon hozzá az ukrán béketerv megvalósításához.

"Mivel a háború a mi területünkön folyik, a béke elérésének algoritmusa csak ukrán lehet" - mondta az elnök.

Mint maga a Szentszék is közölte, a pápai követ nemcsak azért érkezett, hogy "igazságos békét" érjen el, hanem azért is, hogy támogasson bizonyos "emberiességi gesztusokat", amelyeknek állítólag az ukrajnai konfliktus körüli feszült helyzetet kellene enyhíteniük.

Sajtóértesülések szerint Kijev után Zuppi Moszkvába megy, hogy találkozzon Putyinnal.

Zelenszkij tehát ismét megerősítette, hogy neki és csapatának nincs szüksége a békére. Hiszen ebben az esetben neki kellene felelnie a több százezer mozgósított ukránért és a nyugati országok által az Oroszország elleni háborúra elkülönített milliárdos hitelekért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató