2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Aláírásgyűjtést kezd a Momentum az oktatás érdekében

Donáth Anna EP-képviselő szerint azonnali 50 százalékos béremelésre van szükség, vissza kell vonni a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztést és átfogó oktatási reformot kell kidolgozni.

Aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum a magyar oktatás érdekében – jelentette be a párt európai parlamenti képviselője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Donáth Anna a Széll Kálmán téren felállított aláírásgyűjtő pultok előtt elmondta, korábbi kezdeményezésük támogatását kérik a társadalom minden tagjától, vagyis hogy az Európai Bizottság kösse az uniós források kifizetését a tanárok és diákok három követelésének teljesítéséhez. Azonnali 50 százalékos pedagógusbéremelésre van szükség, vissza kell vonni a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztést, azaz a státusztörvényt, valamint átfogó oktatási reformot kell kidolgozni – sorolta a követeléseket. Az oktatás a nemzet jövőjébe történő befektetés, és aki nem veszi ezt komolyan, „a nemzetet köpi szembe” – fogalmazott. 

Donáth Anna közölte, az aláírásokat országszerte és online, az europaioktatas.eu oldalon is gyűjti a Momentum, majd azokat elviszi a bizottsághoz, hogy bemutassa,

mennyien állnak az ügy mögött. 

Felidézte, a magyar oktatás érdekében felszólalt az EP-ben és találkozott Vera Jourovával (fotónkon), az Európai Bizottság alelnökével, akihez azokat a magyar diákokat is elvitte, akiket vegzált a rendőrség, akik a saját jogaikért tüntettek, és ezért „cserébe gumibotot és könnygázt kaptak”. Azt mondta, a bizottság teljesen megdöbbent, hogy 16-18 éves fiatalokat vegzál a hatalom, miközben ők nem tesznek mást, mint érvényesítik az oktatáshoz való jogukat, amelyet az Európai Unió Alapjogi Chartája is biztosít számukra.

Kérdésre válaszolva Donáth Anna közölte, párttársával, Cseh Katalinnal azért dolgoznak, hogy választóik, a magyar állampolgárok hangját elvigyék az Európai Parlamentbe, továbbá azon is, hogy az uniós forrásokat közvetlenül fizessék ki a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak. Egy másik kérdésre, miszerint a Momentum miből adna 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak, ha akadályozza az uniós források lehívását, az ellenzéki politikus közölte, az uniós források megérkezésének egyedüli gátja a magyar kormány. Hozzátette:

mind a három követelés azonnal végrehajtható,

egyetlen mozdulattal megoldható, a költségvetésben arra van pénz, amire van politikai akarat. 

A Momentum politikusa azt mondta, tudják, hogy az oktatás tagállami hatáskör, nem is azt kérik, hogy az Európai Bizottság dolgozza ki a magyar állam helyett az oktatási reformot, hanem azt kérik, hogy az igazságügyi reformhoz hasonlóan a bizottság szabja meg az oktatás reformjának irányát. Azzal is érvelt, hogy szerinte sérül a diákok Alapjogi Chartában biztosított oktatáshoz való joga, az alapjogokra hivatkozva pedig már rengeteg mindenben lépett fel a bizottság.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató