2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Soros Gyuri bejelentette: Az orosz hadsereg papírtigris

Új véleménycikkel jelentkezett Soros György a Project-Syndicate.org-on megjelent írásában. Mint írta, három nagy összetevője van annak a világunkat sújtó, úgynevezett polikrízisnek.

Ezek

a mesterséges intelligencia
a klímaváltozás
és az orosz-ukrán háború.

Utóbbiról úgy vélekedett: az orosz invázió Ukrajna ellen negatív sokként érte a világot, szétzilálta az élelmiszer-ellátási láncokat, és nagy geopolitikai újrarendeződést okozott, ugyanakkor

a végkimenetele sokkal jobb, mint amit vártunk.


Az ukrán hadsereg „hősies ellenállása az Egyesült Államok és Európa erős támogatásával” megfordította a helyzetet. „Az orosz hadseregről bebizonyosodott, hogy papírtigris, rosszul vezetik és borzasztóan korrupt”. A Wagner Csoport nevű zsoldos magánhadsereg egy időre meglódította a támadást, de végül ők is kevesek voltak Ukrajna legyőzéséhez.

„Ennek eredményeképpen Ukrajna kész egy ellentámadást indítani azonnal, ahogy a felszerelés, amit a Nyugat megígért, megérkezik”, Biden elnök pedig egyetért abban, hogy Ukrjanának F-16-os repülőket adjanak.

„Hiszek abban, hogy az ellentámadás sikeres lesz” – írta Soros. A célpont szerinte a Krím-félsziget lesz, az orosz hadiflotta otthona. Lerombolva az egyébként i smegsérült hidat Oroszországgal, Ukrajna stratégiai nyereséget könyvelhet el, mert a Krímnek nem lesz saját vize, Ukrajnától fog függeni az ellátása – vélekedett. (Apró kiegészítés: a Krím-félsziget vízellátása ennél azért diverzifikáltabb, és maguk a krími hatóságok jelezték, megoldják a tartalékaikból a dolgot.) 
 
Soros továbbá kifejtette, Oroszország sok részének már elege van Vlagyimir Putyin „despotikus rezsimjéből”, és az új fejlemények a teljes elutasításig vezethetnek. „Putyin álma, az újraélesztett Orosz Birodalom dezintegrálódik és nem jelent többé fenyegetést Európára és a világra”.

Az ukrajnai háború vége pedig pozitív sokk lesz a világnak: lehetővé teszi, hogy Biden csökkentse a feszültséget Washington és Peking között, mert a gazdasági zsugorodás közepette Hszi-Csinping elnök is jobban hajlik majd az egyezségre, Biden pedig nem törekszik kínai rendszerváltásra, megelégszik Tajvan status quojának fenntartásával; összességében pedig az ellentétek csökkentésével a világ összpontosíthat a klímaváltozásra, amely civilizációnk összeomlásával fenyeget.

Azért szkeptikusan hozzátette: de igen keskeny csúszós ösvény vezet ide, ezért indokolt a kérdőjel a címadó mondat végén.

Mesterséges intelligencia, klímaváltozás

A milliárdos egyébként a Microsoft-fejlesztés ChatGPT előretörését említette sokkolóként, amelynek nyomán Geoffrey Hinton, az MI egyik atyja lemondott a Google vezetéséről és bejelentette: a MI elpusztíthatja civilizációnkat. Soros különösen az autonóm fegyverrendszerek összepárosításától óvott a ChatGTP-vel kapcsolatban. Képesek vagyunk olyan gépeket építeni, amelyek erősebbek nálunk, de továbbra is mi irányítjuk. De mi van, ha nálunk okosabb gépeket fejlesztünk? – fogalmazott a milliárdos; példaként Goethe bűvészinasát hozta fel, aki úgy tanul mágiát, hogy nem is érti, mit művel közben. Soros globális szabályzást követel az MI ellen, amely a zárt társadalmak építését segíti nyitottak helyett.

Szabályozni kell, és ezt minden szereplő, az MI alapító atyjai is felismerték; csak hát választások lesznek hamarosan az Egyesült Államokban és valószínűleg az Egyesült Királyságban is, ahol felhasználják majd ezt a veszélyes eszközt, ami értelemszerűen bonyolítja a dolgokat. 

 A klímaváltozásról is hosszabban értekezett a milliárdos: az emberi beavatkozás által a légkörbe került üvegházhatású gázok, a szén-dioxid és a metán problémájával a párizsi klímacsúcs céljai ellenére eredménytelenül küzdenek a kormányok, miközben a földi élet összeomlását is kockáztatják. A Párizsban meghatározott, maximum 1,5 Celsius fokos emelkedés helyett 2100-ra 2,5-2,7 fokos emelkedést prognosztizálnak, ami négymillió éves csúcs lenne, tízméteres tengerszint-emelkedéssel, erdők pusztulásával, lakhatatlan egyenlítői övezetekkel. Soros pellengérre állította a megélhetésükért küzdő német és holland gazdákat, akik nyomást tudtak gyakorolni életformájuk fenntartása érdekében.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató