2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Több mint egymilliárd eurót költ az Európai Unió a mentális egészségre

A koronavírus-járvány óta megnőtt a mentális problémákkal küzdők száma a tagállamokban.

Az Európai Bizottság 1,23 milliárd euróval támogat olyan különböző egészségügyi kezdeményezéseket, amelyek célja a mentális betegségek kialakulásának hatékony megelőzése, a mentális egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés valamint a gyógyulás utáni társadalmi visszailleszkedés előmozdítása – jelentették be Brüsszelben.

Közleményük szerint a koronavírus-járványt megelőzően a felmérések szerint mintegy 84 millió ember küszködött mentális betegséggel az Európai Unióban, a helyzet pedig azóta tovább romlott.

A mentális egészségügyi problémák összköltsége - amely magában foglalja az egészségügyi rendszerek és a társadalombiztosítási programok költségeit, valamint az alacsonyabb foglalkoztatottságot és munkavállalói termelékenység csökkenését is - a becslések szerint az uniós országok GDP-jének több mint 4 százalékát teszi ki, ami évente több mint 600 milliárd eurónak felel meg.

A bizottság olyan programokba akar beruházni, amelyek hozzájárulnak hozzá a mentális egészség megerősítéséhez, valamint elérhetőbbé teszik a mentális betegségek kezelését és az ellátását. Az intézkedések magukban foglalják a szakembereknek szóló képzési és csereprogramokat, valamint a mentális egészséggel kapcsolatos tagállami szintű reformok technikai támogatását.

A testület ezenkívül különös figyelmet fordít az olyan intézkedésekre, amelyek a fejlődésben levő gyermekek és a fiatalok mentális védelmét támogatják a legsérülékenyebb életkorban. Emellett célzott támogatást nyújt olyan projekteknek, amelyek a kiszolgáltatott csoportok, például az idősek, a nehéz anyagi helyzetben lévők, vagy a migránsok illetve menekültek mentális egészségét védik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató