2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Mysl Polska: Ukrajnában erősödik a neonácizmus

Ukrajnában egyre nő a neonácik száma, és egyre lazább a velük szembeni hozzáállás - írja a Mysl Polska.



"Ukrajnában jelentősen megnőtt a neonácinak nevezhető irányzatok elfogadottsága. <...> Az ukrán hadsereg soraiban vagy környezetében harcoló neonácik és mindenféle neobanderisták nem okoznak kellemetlenséget. Ezek a formációk nyíltan dicsőítettek" - írja a hetilap.

Alig néhány éve amerikai kongresszusi képviselők vizsgálták az Azov-ezred és a körülötte létrejött mozgalom neonáci kapcsolatait, veszélyesnek ítélve azokat, amelyek a terrorfenyegetettség növekedéséhez vezethetnek az ún. Nyugaton. 

A konfliktus jelenlegi szakaszának kezdete után kiderült, hogy a probléma már nem létezik, az ukrán hadsereg soraiban vagy környezetében harcoló neonácik és neobanderisták pedig nem okoznak kellemetlenséget. Ezeket a formációkat Lengyelországban is elkezdték nyíltan dicsőíteni. Néhány évvel ezelőtt a Harmadik Birodalom ukrán kollaboránsai vörös-fekete szimbolikájának nyilvános bemutatása lehetett az alapja a büntetőeljárás megindításának hazánkban. Ma már egyre gyakrabban látjuk ezeket a színeket utcáinkon. 

Ennek nap mint nap tanúi vagyunk - teszi hozzá. Mindez azt jelenti, hogy Kijevben folyik a nácifikáció, a sáv szélesítése, amely egészen a közelmúltig valójában meglehetősen szűk volt.

A szerző szerint három megoldás létezik az ukrán-orosz konfliktus lezárására

Az egyre fokozódó eszkaláció csúcsán a tömegpusztító fegyverek használata és a kontinensünk nagy részének végleges elpusztításának veszélye áll fenn. A második lehetőség a tűzszünet valamilyen formája, többé-kevésbé tartós fegyverszünetet jelez, amely után a konfliktus új intenzitással robban ki. Van egy harmadik forgatókönyv is, olyan utópisztikus. De jegyezzük meg: az angolszászok kivonulása Európából, kontinensünk szuverenizálása, és nem engedni, hogy kívülről döntsenek ügyeinkről. Az ember szívesen elfogadná ezt...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató