2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

A Tanítanék "Mozgalom" beindítja gigatüntetését

A Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront az egész hétre területfoglalási engedélyt kért tüntetések szervezésére a Parlament elé.

A demonstráció amiatt történik, mert akár már ezen a héten megszavazhatja a parlament a múlt héten benyújtott, státusztörvényről szóló javaslatot. A parlament honlapján jelenleg a június-július havi üléstervben szerepel a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat, más néven a státusztörvény megtárgyalása. A javaslat vitáját még nem tűzték napirendre.

Hétfőn dőlhet el, hogy sürgősségi eljárásban tárgyalják-e, ebben az esetben akár 24 óra alatt meg is szavazhatják a törvényt.

A Belügyminisztérium múlt hét kedden terjesztette az Országgyűlés elé a sokat vitatott státusztörvényről szóló javaslatot. Ez 2024. január elsejétől megfosztaná tanárokat a közalkalmazotti jogállásuktól, és az óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok számára külön speciális munkajogi szabályokat határozna meg a „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” keretében.

A tárca többször is tárgyalt a szakszervezetekkel, Rétvári Bence államtitkár pénteken azt mondta: a szakszervezetekkel „paragrafusról paragrafusra végigmentek” a javaslaton, és 34 témakörben sikerült részben vagy teljes egészében megállapodni és több ponton módosítani a törvényjavaslatot.

Viszont a státusztörvény-tervezet benyújtása után a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt közölte: a törvénytervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyről az egyeztetéseken vagy nem, vagy nem ebben a formában esett szó. A PDSZ ezért úgy döntött, hogy Brüsszelhez fordul a javaslat miatt.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az új pedagógus-életpályáról szóló törvény tervezetének célja, hogy a gyermekeket nevelők, oktatók társadalmi, szakmai és anyagi megbecsülése javuljon.

Rétvári Bence pénteken az MTI-nek azt mondta: a legfontosabb cél a pedagógus hivatás elismerése, az, hogy legyen egy önálló, az ő tevékenységükre szabott jogállásuk a pedagógusoknak, ahogyan az orvosoknak, az ápolóknak is van. A másik cél a béremelés alapjainak megteremtése.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató