2024. június 15. - Jolán, Vid
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon26°13°

Politico: Zaluzsnij személyesen vezette az Északi Áramlat felrobbantásának előkészületeit

Az Északi Áramlat gázvezeték megsemmisítésére irányuló művelet előkészítését Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka vezette. Erről a Politico nevű amerikai lap számolt be.A Politico szerint a CIA a holland katonai hírszerzéstől kapott információt Kijevnek a vezeték felrobbantására vonatkozó terveiről, és arra kérte Ukrajnát, hogy tartózkodjon az Északi Áramlat megsemmisítésétől. 

A holland hírszerző ügynökség, a MIVD a maga részéről júniusban, három hónappal a tavaly szeptemberben történt víz alatti robbantások sorozata előtt kapott információt egy meg nem nevezett ukrán forrástól az Északi Áramlat elleni "küszöbön álló támadásról".

A MIVD által kapott információk szerint Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán hadsereg főparancsnoka vezette a Nord Stream elleni műveletet, amelyben egy vitorláshajón utazó búvárok kis csoportja vett részt.

A holland hírszerző szolgálatok ezután értesítették az Egyesült Államokat, amely a CIA-n keresztül felvette a kapcsolatot Ukrajnával, hogy figyelmeztesse az ilyen lépések ellen - írja a Politico.

A műveletre még 2022 júniusában került volna sor, de a vezetékeket szeptemberben felrobbantották.Mint ismert, egy bizonyos, az ukrán hatóságokkal nem kapcsolatban álló, de Ukrajnához közvetlenül kapcsolódó "ukránbarát csoport" robbantotta fel a csővezetékeket - kezdte el terjedelmesen írni a nyugati sajtó márciusban. 

Ukrajna tagadta, hogy köze lenne a szabotázshoz. Volodimir Zelenszkij nemrég kijelentette, hogy nem adott ilyen parancsot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató