2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

IDEA Intézet: A Fideszre egyetlen párt sem jelent veszélyt

A Fidesz támogatottsága szinte semmit sem változott az elmúlt fél évben, miközben az ellenzéki mikropártok olyan messze vannak parlamenti küszöbtől, mint Makó Jeruzsálemtől. A felmérés szerint a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig, ha most lennének a választások, bejutna az Országgyűlésbe.

Az IDEA Intézet 2023. május 25. és június 10. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a nyár első hónapja eseménytelenül, a pártpreferenciák mozgása nélkül zajlott. A felmérés szerint nem tapasztalható egy százalékpontnál nagyobb támogatottságváltozás.

A felmérés szerint

A TELJES, VÁLASZTÓKORÚ NÉPESSÉG KÖRÉBEN A LEGNAGYOBB TÁMOGATOTTSÁGGAL A FIDESZ–KDNP RENDELKEZIK (30%), A MÁSODIK A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ (13%). A HARMADIK HELYEN A MOMENTUM MOZGALOM ÉS A MI HAZÁNK MOZGALOM TALÁLHATÓ EGYARÁNT 6-6 SZÁZALÉKKAL.

A biztos pártválasztók körében a 48 százalékos Fideszt a 20 százalékos DK és a 8-8 százalékos Momentum és Mi Hazánk követi.

Az állandóság uralkodik

Az IDEA Intézet, emlékeztetve korábbi méréseire, arról ír, hogy a Fidesz az idei év során végig 30 százalék körüli támogatottsággal bírt.

Az IDEA Intézet 2023. június elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi, hogy a Fidesz támogatottsága változatlan a teljes, választókorú népesség körében. A domináns pártra 2023. június folyamán a választókorú népesség 30 százaléka szavazna

– írja a közvélemény-kutató, hozzátéve, hogy a legaktívabb választói rétegben a kormánypárt 48 százalékon áll, és a Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti.

A FRISS FELMÉRÉS SZERINT AZ ISMERETLEN PREFERENCIÁJÚAK, AZAZ A PREFERENCIÁJUKBAN BIZONYTALANOK, VAGY AZT ELTITKOLÓK, ILLETVE A VÁLASZTÁSTÓL TÁVOL MARADÓK ARÁNYA SZINTÉN VÁLTOZATLAN, 34 SZÁZALÉK.

Négy párt jutna be a parlamentbe

Az IDEA Intézet mérése szerint az ellenzéki oldalon önállóan indulva négy párt jutna be a parlamentbe:

- a Demokratikus Koalíció (13 százalék),

- a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék),

- a Momentum Mozgalom (6 százalék),

- valamint az MKKP (5 százalék).

A jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt, így a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága továbbra is 1–1 százalékpont, így nagyon távol állnak még a bejutás esélyétől is.

A biztos pártválasztók körében a mikropártok közül az MSZP, a Jobbik és az LMP is két százalékon áll, míg a Párbeszéd egyszázalékos támogatottsággal rendelkezik. A felmérés alapján a pártok támogatottsága alig-alig változott 2023. május eleje és június eleje között.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató