2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Megállították Varsóban a dél-afrikai elnök fegyveres testőreit, akik cserébe rasszizmussal vádolják a lengyeleket

Semmifajta rasszizmus nem játszott szerepet abban a lengyelek szerint, hogy megtagadták a dél-afrikai elnöki testőrség és a média belépését az Európai Unió területére. A konfliktus a varsói Chopin repülőtéren bontakozott ki, a dél-afrikaiak gépe a BBC cikke szerint várhatóan vasárnapig ott is marad. Összesen mintegy 120 ember rekedt a fedélzeten, ők az ukrajnai békecsúcsra tartottak volna Kijevbe.

„Akadályoznak minket, veszélybe sodorják az elnökünk életét – mondta újságíróknak Wally Rhode vezérőrnagy, Cyril Ramaphosa államfő biztonsági főnöke. – Már Kijevben kellene lennünk, de ezt csinálják velünk. Mindenki láthatja: rasszisták.”

Lengyelország visszautasította a vádat. „Ez nonszensz” – kommentálta a dél-afrikaiak kijelentéseit Stanislaw Zaryn, a lengyel nemzetbiztonsági szolgálatok igazgatója. Piotr Rudzki, a repülőtér szóvivője a BBC-nek azt mondta, a dél-afrikai elnöki testőrség tagjai nem rendelkeztek a fegyverviseléshez szükséges engedélyekkel. „Nem engedhetünk be illegális lőfegyverekkel rendelkező utasokat az EU-ba” – magyarázta. Hozzátette, nincs szó arról, hogy a fegyvereket el akarták volna kobozni, ahogyan azt a dél-afrikaiak állították. Csak annyi igaz, hogy felajánlották: leszállhatnak a gépről, ha a fedélzeten hagyják az eszközöket.

Vincent Magwenya elnöki szóvivő „sajnálatosnak” nevezte a viszályt, de közölte: Cyril Ramaphosa épségben megérkezett Kijevbe vonattal, a további afrikai államfőkkel együtt, akik azért látogattak az országba, hogy elősegítsék Ukrajna és Oroszország „párbeszédét”. Mint arról korábban már írtunk, az afrikai békemisszió egy sor „bizalomépítő intézkedést” javasol Kijevnek és Moszkvának. A misszió célja „a béke előmozdítása, továbbá arra ösztönözni a feleket, hogy megállapodjanak a diplomáciára épülő tárgyalási folyamatról”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató