2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Magyarázatot követel Magyarországtól az Európai Bizottság a kárpátaljai hadifoglyok szabadon bocsátása után

Magyarországnak magyarázatot kell adnia az ukrán hadifoglyok egy csoportjának Oroszországban történő szabadon bocsátásában való részvételére és az ukrán kormánnyal való kommunikációjára ebben a kérdésben.

Ezt Peter Stano, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai vezető szóvivője mondta a Delfinek adott kommentárjában, válaszul az ukrán külügyminisztérium nyilatkozatára, miszerint Magyarország 11 ukrán hadifoglyot tart fogva, akiket Oroszországból hozott ki, és nem engedi, hogy ukrán diplomaták láthassák őket.

"Oroszországnak eleget kell tennie a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeinek, és biztosítania kell, hogy a hadifoglyokkal minden körülmények között humánusan bánjanak a genfi egyezményeknek megfelelően, és ne tegyék őket életveszélybe.

Ami Magyarországot illeti, hatóságainak magyarázatot kellene adniuk a részletekre és az Oroszország által hadifogolyként fogva tartott ukrán állampolgárok szabadon bocsátásában való részvételükre, valamint Magyarország kommunikációjára az ukrán hatóságokkal ebben a kérdésben" - mondta Sztanó.

Mint ismert, az ukrán külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy Magyarország 11 ukrán hadifoglyot tart fogva, akiket az ukrán kormány vagy nemzetközi emberi jogi szervezetek tudta nélkül szállított el Oroszországból.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató