2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Haladéktalan lépést követel Magyarországtól az ukrán külügy

Ukrajna követeli, hogy Magyarország haladéktalanul engedélyezze egy konzul látogatását a krptaljai katonák állapotának felmérése céljából  - írja a Strana.

A közleményt az ukrán külügyminisztérium Facebook-oldalán tették közzé.



Az orosz fogságból Magyarországnak kiadott ukrán katonákról van szó.

"Valójában elszigetelten tartják őket fogva, nem férnek hozzá nyílt információforrásokhoz, a hozzátartozóikkal való kommunikációjuk harmadik személyek jelenlétében zajlik, az ukrán nagykövetséggel való kapcsolattartást megtagadják tőlük"

- áll a közleményben.

A magyar kormány eközben figyelmen kívül hagyja Kijev kéréseit.

"Budapest ilyen intézkedései megkérdőjelezik az ukránok Magyarországra történő befogadásának deklarált humanitárius indokait. Továbbá az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény rendelkezéseinek megsértésének minősíthetők" - figyelmeztetett a Külügyminisztérium.

Gulyás Gergely is reagált

A foglyok szabadon bocsátásának koordinációját  Semjén Zsolt  mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és az eset összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával is. Tehát az akció egyházi keretek közt zajlott le.

A hadifoglyok ügye előkerült a hétfői kormányinfón is, amely Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tartott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel együtt.

A miniszter az eseményen több, a hadifoglyokat érintő kérdésre is válaszolt. Gulyás Gergely kifejtette: jogi értelemben ők már nem hadifoglyok, és azt állította, tényszerűen tájékoztatták az ukrán hatóságokat arról, hogy a nemzetközi jognak és gyakorlatnak megfelelően Magyarországra érkeztek a katonák.

A miniszter ezen kívül azt is állította, hogy a katonák szabad akaratukból vannak Magyarországon, nem ellenőrzik őket, és el is hagyhatják az országot, ha akarják. Azt is elmondta, hogy a 11 katona közt nem mindenki magyar állampolgár, ők menekültstátuszt kaptak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató