2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Magyarország nem támogatja Ursula Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatási javaslatát

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kijelentette, hogy Magyarország ellenzi az Európai Bizottság (EB) vezetője, Ursula von der Leyen által említett javaslatot, amely 50 milliárd eurót fordítana az ukrán kormány finanszírozására – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Szerinte az uniós kassza “üres a háború finanszírozása miatt” és az ukrán állam miatt.

Mint Dömötör rámutatott, az EB vezetője azt javasolta, hogy a befolyó többletforrásokat Ukrajna pénzügyi támogatására kellene fordítani. Pontosította, hogy “ez körülbelül 50 milliárd euró lenne. Mint a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára megjegyezte, tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság ezt a pénzt hitel formájában szeretné a kijevi hatóságok rendelkezésére bocsátani, “a kamatokat is nekünk kell majd fedeznünk.

Rámutatott arra is, hogy a költségvetés módosításához az EU-nak a társulás valamennyi tagállamának közös hozzájárulására van szüksége. Ezzel kapcsolatban úgy véli, hogy az EU “érdekes és szokatlan vitát” fog folytatni a kérdésről.

Június 20-án von der Leyen megerősítette, hogy az EU a következő négy évben 50 milliárd eurót tervez Ukrajnának juttatni.

Elmondása szerint a pénzt támogatások és kölcsönök formájában fogják elkülöníteni. Az EB vezetője megjegyezte, hogy a pénzt nem lehet a meglévő uniós költségvetésből elkülöníteni, és felszólította az unió mind a 27 tagállamát, hogy járuljanak hozzá a költségekhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató