2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

A kínai külügyminisztérium tiltakozik Biden diktátorozása miatt

Kína éles nemtetszését és határozott tiltakozását fejezte ki Joe Biden amerikai elnök Hszi Csin-ping kínai elnökről mondott szavai miatt - közölte Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő egy tájékoztatón.



"Az amerikai fél kijelentései rendkívül abszurdak, rendkívül felelőtlenek, ellentétesek a tényekkel, súlyosan sértik a diplomáciai etikettet, súlyos támadás Kína politikai méltósága ellen és nyílt politikai provokáció"

- hangsúlyozta.

Biden előző nap azt mondta, hogy Hszi Csin-ping nem rendelkezett minden információval a léggömbös incidensről, és "nagyon feldúlt", mert ez "nagy kínos helyzetbe hozta a diktátorokat".

Az amerikai vezető megjegyzései kevesebb mint egy nappal azután hangzottak el, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter befejezte kínai látogatását, amelytől Washington nagy reményeket fűzött az országok közötti kapcsolatok javulásához.

Hszi Csin-ping az amerikai diplomatával Pekingben folytatott megbeszélésén sürgette az államokat, hogy maradjanak elkötelezettek a közte és Biden elnök között a bali találkozón elért konszenzus mellett, és a pozitív nyilatkozatokat tegyék tettekre a kínai-amerikai kapcsolatok stabilizálása és javítása érdekében. A KNK vezetője reményét fejezte ki továbbá, hogy Washington racionális és pragmatikus álláspontot képvisel majd, és Kínával egy irányban fog együttműködni.

Blinken látogatása az amerikai külügyminiszter első kínai útja volt öt év óta, miközben a pekingi-washingtoni kapcsolatok jelentősen megromlottak egy sor kérdés miatt, ideértve a tajvani kérdést, az Egyesült Államok felett egy kínai léggömb lelövésével kapcsolatos incidenst, valamint a kereskedelem és a technológia területén fennálló nézeteltéréseket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató