2024. május 12. - Pongrác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon19°13°

Lőttek az ellentámadásnak – csapdába estek az ukrán csapatok

Az offenzíva elakadását már Ukrajna is megerősíti egy friss lengyel elemzés szerint.

Nem hoztak eredményt a két hete tartó, az oroszok Zaporizzsja megyében és Donyeck megye nyugati részében lévő állásainak áttörésére tett sorozatos kísérletek az ukrán haderő részéről, erősítették meg az ukrán védelmi tárca nyilatkozatai. Ez a varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) összefoglalójából derül ki – írja a Világgazdaság.

Az OSW szerint a déli irányú ukrán ellentámadás elakadt, a front északi részén pedig egy-egy nap támadás nélkül telhetett el. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint a terep sajátosságai, illetve az aknamezők aknasűrűsége miatt nem várható. hogy az offenzíva sebessége ugyanolyan gyors legyen, mint 2022-ben Harkiv megyében. Megjegyezte, hogy Ukrajna számára a legfőbb érték a katonák élete.



Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes szerint két hét alatt az ukránok hét kilométer mélységig hatolhattak be a korábban az ellenség által megszállt terület mélyébe (Velika Novoszilkától délre), és 113 négyzetkilométert szerezhettek vissza.
Ugyanakkor arról is beszélt, hogy az ellenség nem könnyen adja magát, és nem szabad a műveletek hatékonyságát csak kilométerekben vagy településszámban mérni.

Az ukrán vezérkar szerint az összecsapások összesített száma még mindig körülbelül napi negyven. AZ OSW szerint a harcok még mindig az első orosz védvonal előtt található úgynevezett figyelési sávban folynak. Bár az ukrán hadsereg a területen előrehaladást ért el, az általa bevetett erők és erőforrások még mindig elégtelenek ahhoz, hogy az ellenség csapatösszevonásában jelentős áttörést érjenek el. Az ukránok ugyanazokon a helyeken ismétlik meg a támadásokat.

„A relatíve nagyszámú, különböző típusba tartozó járművel rendelkező és a katonák számát nézve az agresszorral szemben előnyben lévő ukrán hadseregnek nincs mivel ellensúlyozza a tüzérségi és légierő hiányát. Ennek következtében a fent említett területi nyereségeknek súlyos ára van: az alegységek a korábban semlegesíteni nem tudott ellenséges tüzérségi tűz csapdájába esnek” – áll az OSW elemzésében.

Ezzel párhuzamosan Rácz András Oroszország-szakértő tegnapi Facebook posztjában többek között azt írta: ukrán oldalon kiugróan magasak a gyalogsági szállítójárművek veszteségei, amely a kiterjedt aknamezők és az oroszok által nagy számban használt "öngyilkos" támadó drónok hatása.

„A magas ukrán veszteségek igazolják azt az előzetes várakozást, hogy a jól kiépített orosz védelem frontális áttörésére tett kísérletek a műveletek elején biztosan igen súlyos áldozatokkal járnak” – állítja Rácz András.
Egy múlt heti német elemzés ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy az ukrán hadsereg egyelőre limitált erővel támad, kerüli a nagy kockázatokat, és lassan halad előre. Eddig kevés új nyugati hadi eszközt vetett be, és vannak tartalékai. Az offenzíva megkezdődött, a fő támadás azonban még nem. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató