2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Terrortámadással fenyegetik az oslói pride felvonulást

A jövő heti oslói pride előtt megnőtt a rendezvény elleni fenyegetések száma, írja az ABC News. Miután tavaly halálos áldozatokat követelt egy fegyveres támadás, a hatóságok komolyan veszik ezeket a fenyegetéseket – közölte szerdán a norvég rendőrség. Bár nincs tudomásuk konkrét tervekről, a terrorelhárítás vezetője, Lars Lilleby szerint a terrorveszély mögött az állhat, hogy így próbálják kikényszeríteni a július elsejei felvonulás lemondását. A rendőrség szerint az üzenetek radikális iszlamistáktól származnak. Egy 20 év körüli férfit kedden már négy hétre előzetes letartóztatásba helyeztek, miután e-mailben támadással fenyegette az oslói pride felvonulást.



A tavalyi fesztivál alatt egy fegyveres tüzet nyitott Oslo éjszakai negyedében, két embert megölt és 20 másikat megsebesített. Az iráni származású norvég állampolgárt, Zaniar Matapourt letartóztatták, és gyilkosság, gyilkossági kísérlet és terrorizmus miatt emeltek vádat ellene, de az ügynek három további gyanúsítottja is van.

Június elején publikálták azt a jelentést, amely megállapította, hogy a norvég biztonsági szervek valószínűleg megakadályozhatták volna a tragédiát. A független szakértők által lefolytatott vizsgálatot a norvég rendőrség kérte, e szerint a biztonsági szolgálatot (PST) öt nappal a támadás előtt figyelmeztette a külföldi hírszerzés. Ráadásul a rendőrségnek tudomása volt az elkövetőről is, aki már hónapokkal korábban a látókörükbe került. A biztonsági szolgálat azonban nem osztotta meg a radikalizálódott személyeket figyelő rendőrtisztekkel a hírszerzés információit az elkövetőről.

Vasárnap az osztrák hatóságok közölték, hogy meghiúsítottak egy a bécsi pride elleni támadást, amelyet három olyan fiatal tervezett, akik állítólag az Iszlám Állammal szimpatizálnak. A 14, 17 és 20 éves gyanúsítottakat egy órával a szombati felvonulás előtt tartóztatták le.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató