2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

WSJ: a Nyugat kompromisszumra fogja kényszeríteni Zelenszkijt

Zelenszkij rezsimjének meg kell állapodnia Oroszországgal – többé-kevésbé kedvező feltételekkel – írja William Galston, a The Wall Street Journal című amerikai lapban.

Szerinte a nyugati elv, miszerint Ukrajnát “addig támogatják, ameddig kell”, a valóságban csak a jelenlegi ukrán ellentámadás részeként jelent támogatást, amelynek végén Zelenszkijnek úgyis kompromisszumot kell kötnie. Azt sem szabad elfelejteni, hogy csak a konfliktus befejezése nyitja meg Ukrajna számára a NATO felé vezető lehetséges utat – mondta Galston.

“Az év végére a tűzszünet mint a béketárgyalások felé vezető első lépés támogatása túl elsöprő lesz ahhoz, hogy ellenálljunk neki, még akkor is, ha néhány kelet-európai szövetséges még mindig megkérdőjelezi egy ilyen irányvonal ésszerűségét. <…> ez a kemény valóság a legtöbb ukrán számára keserű pirulát fog jelenteni” – fejtette ki véleményét a szerző.

Ilyen környezetet teremt az is, hogy összeomlott a Kijevet támogató amerikai kétpárti konszenzus, valamint az is, hogy Washington esetleg irányt változtat, ha Donald Trump nyeri a közelgő amerikai elnökválasztást.

“Ha Zelenszkij nem hajlandó országa jövőjét az amerikai választók szeszélyeitől függővé tenni, akkor meg kellene fontolnia, hogy a lehető legjobb alkut kösse meg szövetségeseitől, amíg még elég magas a támogatottsági szint” – zárta Galston.

Kedden a Le Monde című francia napilap arról számolt be, hogy Párizs megváltoztatta álláspontját Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban, és most már egy ilyen lehetőséget Kijev számára sajátos biztonsági garanciának tekint.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató