2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A BlackRock toborzója szerint az ukrajnai háború kib***ott jó az üzletnek és nem akarják, hogy vége legyen

A BlackRock azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább tartson, mert az “jót tesz az üzletnek” – mondta a vagyonkezelő óriáscég egyik toborzója a Project Veritas utódjának, az O’Keefe Media Groupnak egy hétfőn közzétett videóban.



“A háború tényleg kib***ott jó az üzletnek” – mondta a riporternek Serge Varlay, akit azóta törölte a LinkedIn-profilján a BlackRock technológiai toborzójaként írtak le. Egy olyan forgatókönyvet vázolt fel, amelyben egy befektető profitálhatna a búza árának az ukrán búzasilók bombázása által kiváltott ugrásszerű emelkedéséből, kifejtve, hogy “az ingadozás lehetőséget teremt a profitszerzésre”.

“NEM AKARJUK, HOGY A KONFLIKTUS VÉGET ÉRJEN, MINT ORSZÁG” – FOLYTATTA VARLAY, MEGJEGYEZVE, HOGY “MINÉL TOVÁBB TART EZ, ANNÁL GYENGÉBB LESZ OROSZORSZÁG”.

Varlay azzal is dicsekedett, hogy munkaadója irányítja a politikai rendszert.

“NEM AZ SZÁMÍT, HOGY KI AZ ELNÖK, HANEM AZ, HOGY KI IRÁNYÍTJA AZ ELNÖK PÉNZTÁRCÁJÁT” – JELENTETTE KI, TISZTÁZVA, HOGY “A FEDEZETI ALAPOK, A BLACKROCK, A BANKOK” AZOK, AKIK “IRÁNYÍTJÁK A VILÁGOT”.

“Ezek a pénzintézetek mind megvásárolják a politikusokat. Fogják ezt a hatalmas b@szott tonnányi pénzt, és akkor elkezdhetnek embereket vásárolni” – mondta, kifejtve, hogy a szenátorok “kib*szott olcsók, ha van 10 ezer dollárod, akkor megvehetsz egy szenátort”.

Az amerikai kormánynak a BlackRockra is szüksége van a pénzügyi szimulációk működtetéséhez – mondta.

Elismerve, hogy a BlackRock “[nem] akar a radaron lenni”, Varlay azt javasolta, hogy “könnyebb dolgokat csinálni, amikor az emberek nem gondolnak rá”. Rövid ideig gyanakvónak tűnt a riporter indítékait illetően: “olyan vagy, mint egy beépített riporter” – mondta, azzal érvelve, hogy a “normális embereket” nem érdeklik a kérdései – de továbbra is dicsekedett azzal, hogy milyen szerepet játszik “az emberek sorsának eldöntésében”.

Miután egy New York-i kávézóban maga a Project Veritas alapítója, James O’Keefe szembesítette, Varley hirtelen a legközelebbi rendőrőrs felé vette az irányt. Egy videón látható, amint O’Keefe-nek int, hogy kövesse őt. A találkozót követően Varlay törölte LinkedIn-profilját, amelyen még mindig látható a nevére vonatkozó keresési találatokban.

A BlackRock több mint 10 billió dolláros kezelt vagyonával a legtöbb amerikai nagyvállalat és nyugdíjalap, köztük a Microsoft, az Apple, az Amazon, az Nvidia, az Alphabet, a Pfizer, a Tesla, a Merck, a Visa és a Mastercard jelentős részvényeit ellenőrzi. A vállalatot bízták meg azzal, hogy segítse az amerikai kormányt a 2008-as pénzügyi válságban és a Covid-19 válaszlépésében, így a Federal Reserve mellett az egyetlen olyan magánvállalat, amely közvetlen ellenőrzést gyakorol az amerikai pénzügyi rendszer mozgatórugói felett, és kérdéseket vet fel a bennfentes kereskedelemmel és más összeférhetetlenségekkel kapcsolatban. A BlackRock több “öregdiákja” is a Biden-kormányzatban dolgozik, köztük Brian Deese, a Nemzeti Gazdasági Tanács vezetője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató