2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Másfél évet kapott a traktoros tüntetések szervezője

Szabó Bálint saját maga kérte a szigorú büntetést.

Szabó Bálint, a börtönből videókapcsolaton keresztül bejelentkező szegedi önkormányzati képviselő hivatalos személy elleni bűntett elkövetése miatt másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Markó utcai Pesti Központi Kerületi Bíróságon lefolytatott tárgyalás eredményeként – számolt be a Blikk.

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, a Blikk birtokába került a Terrorelhárító Szolgálat (TEK) fedélzeti kamerájának az a felvétele, amelyen az látható, hogy a gazdatüntető szegedi képviselő, Szabó Bálint miként vágott be az egyik védett vezetőt kísérő konvojba.

Az eset, – amelynek minden percét rögzítette a Mercedes hátsó kamerája –  még tavaly szeptember 21-én, 18 óra körül történt a Nagykőrösi úton. A lap felidézte, hogy Szabó Bálint többször is veszélyesen megközelítette a járművet, és a többi közlekedő mellett is néha csak minimális távolsággal suhant el. Egy alkalommal pedig a védett személyt szállító Mercedes mellé hajtott nagy sebességgel. Majd az autója ablakán kihajolva hangosan sípolt és integetett.

A lap értesülései szerint aznap délután a Dísz téren is konfliktusba került a rendőrökkel: lökdösődött és akadályozta a szolgálatteljesítésüket.  

A törvényhozókat is meglepte az egykori képviselő kérésével

A péntek délelőtt tartott előkészítő tárgyaláson bírói kérdésre Szabó Bálint kijelentette: „a benyújtott vádirattal mindenben megegyező módon, valamennyi cselekmény minden vádpontjában bűnösnek tartom magam.

Beismerem a bűnösségemet, és ennek megfelelően lemondok a tárgyalásról való jogomról.”

Szabó hozzátette, „alaposan végiggondoltam mindent. Közszereplőként, országos politikusként nem megengedhető, amit tettem, és van egy nagyon rossz üzenete: hogy esetleg egy jó közpolitikai cél érdekében egy politikus rossz eszközöket is igénybe vehet. Azt gondolom, a bírósági tárgyalással ezt helyre lehet tenni” – fogalmazott.

Még a bíróságot is meglepte határozott bűnhődési szándékával, miután a legszigorúbb büntetés kiszabását kérte magára.

„Kérem a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását magamra, természetesen a vádirat keretein belül. Ez tudom, hogy példátlan és az ügyvédeim se értenek egyet velem. De én azzal a szándékkal érkeztem ma ide, hogy ez az ügy jogerősen le tudjon zárulni. 

Ennek egyetlen lehetősége, hogy olyan ítélet születik, amit az ügyészség nem akar megfellebbezni” – közölte.

Hat évre eltiltották a vezetéstől

A Blikk ismertette, hogy rövid szünet után a bíróság ítéletet is hozott: Szabó Bálintot bűnösnek találta kétrendbeli hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében: másfél év börtönt kapott, 4 évre felfüggesztve. A vezetéstől hat évre tiltották el a politikust. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a fellebbezést illetően – írta a lap.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató