2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Moszkva közölte, hogy nem látják szívesen Macront a BRICS-csúcstalálkozón

Emmanuel Macron francia elnök részvétele a BRICS-vezetők csúcstalálkozóján “nem lenne helyénvaló”, tekintettel kormányának Moszkvával szembeni álláspontjára – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Párizs a héten megerősítette, hogy Macron meghívást kér a szövetség augusztusi dél-afrikai csúcstalálkozójára.

Rjabkov csütörtökön újságíróknak nyilatkozva kifejtette, hogy Oroszország Macron esetleges megjelenésével szembeni ellenállását Franciaország Moszkva elszigetelésére irányuló erőfeszítései és a NATO azon céljának támogatása indokolja, hogy az ukrajnai konfliktusban “stratégiai vereséget” mérjen Oroszországra.

“NEM TITKOLJUK EZT AZ ÁLLÁSPONTOT, ÉS ERRŐL TÁJÉKOZTATTUK DÉL-AFRIKAI KOLLÉGÁINKAT” – MONDTA RJABKOV, AKIT AZ INTERFAX IDÉZETT. “ELVÁRJUK, HOGY ÁLLÁSPONTUNKAT TELJES MÉRTÉKBEN FIGYELEMBE VEGYÉK”.

A csúcstalálkozó házigazdájaként Dél-Afrikának joga lenne meghívni Macront, bár fontos lenne, hogy Pretoria előzetesen konzultáljon a többi BRICS-taggal – javasolta Rjabkov.

Megjegyezte, hogy a szövetség jelenleg az új tagok feltételeiről tárgyal. Az egyoldalú gazdasági szankciók mint geopolitikai eszköz elutasítása valószínűleg az egyik ilyen feltétel lesz, és Franciaország e feltétel alapján biztosan nem lenne alkalmas a tagságra – érvelt Rjabkov.

A jelentések szerint mintegy 20 ország jelentkezett hivatalosan a BRICS-csoportba, vagy jelezte, hogy fontolgatja ezt a lépést, bár Franciaország nincs köztük. A szervezet, amely informális gazdasági klubként indult, jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát sorolja a teljes jogú tagok közé.

Macron kívánságáról, hogy részt kíván venni a johannesburgi csúcstalálkozón, először a L’Opinion francia hírportál számolt be, majd kedden Catherine Colonna külügyminiszter dél-afrikai látogatása során megerősítette. Vendéglátója, Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter azt mondta, hogy Macron meghívása “újdonság” lenne a BRICS számára, de megjegyezte, hogy még nem született döntés az ügyben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató