2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Több száz millió forintot költött az ellenzék SMS-esekre a kampányban

A Magyar Nemzet megszerezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) részjelentését, ami több mint száz példával igazolja, hogy a jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek. A lap szerint az ellenőrző szerv oldalakon keresztül taglalja, hogyan költötte el Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szervezete a pénzeket a kampányra. 

A jelentés szerint A hatalom a népé című kampánydalvideóklipjéhez a statiszták szervezése, illetve a dal „színpadi megszólaltatása” 853 440 forintba került. 

A lap információi szerint a részjelentés megállapította, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.” Azt írták: a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen  több mint 1 683,3 M forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél.

A részjelentés szerint 860 millió forintot fizettek ki SMS-kampányokra, automatizált telefonhívásokra és közösségi médiában megjelenő hirdetésekre, adatbázis-építésre és -kezelésre, illetve a külföldi pénzből ment el 324 millió forint választási gyűlésekre és kampányrendezvényekre, 365 millió forint pedig választási plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre, 133 millió forint pedig különböző kiadványokra.

Mekkora büntetésre számíthatnak az ellenzéki pártok?

Mint azt a Vadhajtások is megírta, az Állami Számvevőszék szerint mintegy 1,7 milliárd forintra tehető az az összeg, amit külföldi forrásból finanszíroztak az MMM-en keresztül, a büntetés pedig ennek a duplája lesz a törvények szerint, azaz közel 3,4 milliárd forint.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató