2024. május 14. - Bonifác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon20°11°

Francia miniszter: Ukrajna EU-csatlakozása pénzügyi és geopolitikai sokkot okozna

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz “pénzügyi és geopolitikai sokkot” jelentene az európai országok számára – mondta Clément Beaune közlekedési miniszter, a francia külügyminisztérium korábbi európai államtitkára az RTL rádiónak, megjegyezve, hogy meg kell reformálni az Európai Unió pénzügyi rendszerét.

“EGY TÖBB MINT 40 MILLIÓ LAKOSÚ ÁLLAM, EGY NAGY AGRÁRÁLLAM FELVÉTELE, AMELY AZ ÚJJÁÉPÍTÉS FOLYAMATÁBAN LESZ, NEMCSAK PÉNZÜGYI, HANEM GEOPOLITIKAI SOKK IS AZ EU SZÁMÁRA” – MONDTA BEAUNE.

Szerinte az EU pénzügyi rendszerét meg kell reformálni, hogy képes legyen befogadni egy ilyen jelentős népességű országot.

“Az EU-t meg kell reformálni a költségvetés és a finanszírozás tekintetében. Erősebb és egységesebb európai politikára van szükség. Egy olyan EU, amely képes befogadni Ukrajnát és a balkáni országokat, amelyeknek szükségük van az EU által nyújtott védelemre, más lesz, mint a mai EU” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij tavaly február 28-án írta alá Ukrajna uniós csatlakozási kérelmét. Az EU állam- és kormányfői június 23-i brüsszeli csúcstalálkozójukon jóváhagyták, hogy Ukrajna és Moldova megkapja az uniós tagjelölt státuszt.

A csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez az országoknak számos feltételt, többek között reformokat kell teljesíteniük.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató