2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Penészes kenyér jut a magyar betegeknek a kórházakban az LMP szerint

Gyakran penészes kenyér és várólista fogadja a magyar állampolgárokat az egészségügyben, amikor több évtizedes tb-fizetés után igénybe kell venniük a rendszert - mondta Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.Az ellenzéki politikus kijelentette: elfogadhatatlan, hogy "Magyarországon a GDP 3,7 százalékát költjük az egészségügyre, miközben az Európai Unió átlaga ennek a duplája, hét-nyolc százalék". Úgy vélte, a "durva alulfinanszírozás" sok területen megmutatkozik, például a várólistáknál - közölte az MTI.

Az LMP követeli, hogy a kormány azonnali hatállyal vezesse be a szektorsemleges finanszírozást, amelynek "az a lényege, hogy azt is finanszírozzuk, ha a betegek a magánellátásba kényszerülnek" - mondta Szendefy Mária. Hozzátette: szorgalmazzák, hogy legalább ugyanazt az összeget, amit az állami kórházaknak a társadalombiztosítás kifizet, fizesse ki a magánellátóknak is.

Megjegyezte: ha az állam beszáll a magánellátásba, akkor szabályozóként is felléphet, amit szerinte indokol, hogy "a magánellátók gyakran a valódi költségek többszörösét számlázzák ki a betegeknek". A szűrővizsgálatok, diagnosztikai vizsgálatok, nőgyógyászati-szülészeti ellátások esetében hatósági ár bevezetése is indokolt lehet - tette hozzá az LMP politikusa.

Szendefy Mária elfogadhatatlannak nevezte, hogy "a kórházi koszt gyakran gyenge minőségű". Az LMP azt javasolja, vezessenek be egy méltányos normatívát, "amiből ki lehet hozni egy normális étkezést".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató