2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Szakértők: Biden győzködte a Nyugattal való szövetségre Indiát

Nagyszabású partnerségi megállapodást kötött az Egyesült Államok és India. Amerikai technológiai cégek hatalmas beruházásokat indítanak a kelet-ázsiai országban, amely ezekért cserébe vállalta, hogy szorosabban együttműködik Washingtonnal a Csendes-óceáni térség biztonságának fenntartásában. Ennek érdekében India amerikai harci drónokat vásárolt, és a jövőben amerikai harci repülőket is gyárt majd.

Húsmentes ételekkel készültek az indiai miniszterelnök fogadására a Fehér Házban. Narendra Modi mindössze a harmadik állami vezető, akit Biden elnök beiktatása óta állami vacsorával várt – közölte az M1 Híradója.

„Ezzel a hivatalos állami látogatással összehozzuk a világ legidősebb és a világ legnagyobb demokráciáját. Évek óta dolgozunk az Egyesült Államok és India közötti kapcsolat megszilárdításán. Mára készek vagyunk együtt szembeszállni a globális kihívásokkal” – hangsúlyozta az esemény jelentőségét még szerdán a First Lady.

Másnap vörös szőnyeggel és katonai pompával fogadták India első emberét a Fehér Ház bejáratánál. Pedig alig több mint egy évtizede – kormányfővé választása előtt – Modi még beutazási engedélyt sem kapott a tengerentúlra. Amerikai vízumkérelmét akkor azért utasították el, mert Gudzsarát állam főminisztereként az a vád érte, hogy nem lép fel a muszlim kisebbséggel szembeni erőszak ellen.

Ezúttal azonban csak egy maroknyi – a washingtoni kormányzati negyed bejáratánál tábort verő tiltakozó – hívta fel a figyelmet az indiai muszlimok vallási üldöztetésére. A Biden és Modi közötti tárgyalásoknak nem az emberi jogok védelme volt a központi témája.

„Remélem, hogy erősítjük az együttműködésünket, hogy olyan jövőt építsünk, amely mindkét nép számára kedvező. Egy olyan jövőt, amely a demokráciára, az emberi jogokra, a szabadságra és a törvényes rendre épül” – mondta még a zárt ajtós egyeztetések előtt Joe Biden.

Az amerikai elnök azért hívta meg az indiai kormányfőt, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között egyensúlyozó, a világpolitikai porondon az 1960-as évek óta stratégiai semlegességre törekvő atomhatalmat rábírja: lépjen szövetségre a Nyugattal.
Ennek érdekében megállapodtak arról, hogy az Egyesült Államok harci drónokat ad el Indiának, az amerikai General Electric pedig – indiai cégekkel együttműködve – harci repülőket gyárt majd az ázsiai országban. A két ország közös űrmissziót is tervez.

„A mai nap különös jelentőségű az indiai-amerikai kapcsolatok történetében. Fontos döntéseket hoztunk, amelyek új fejezetet nyitnak a globális stratégiai partnerségünkben” – kommentálta a két ország közötti hadipari megállapodást az indiai kormányfő.

Szakértők figyelmeztetnek: Amerikának nem csak az ukrajnai háború miatt van szüksége India partnerségére. Az Indiával való szorosabb együttműködés hatalmas előnyhöz juttatná az Egyesült Államokat a Kínával szembeni gazdasági rivalizálásában.

Nem véletlen, hogy a csütörtöki állami vacsorára meghívott, mintegy négyszáz vendég között a legnagyobb amerikai pénzügyi, illetve informatikai vállalatok vezetői is helyet kaptak. Az indiai küldöttség pénteken pedig egy sor megállapodást írt alá ezekkel a cégekkel. Az amerikai vállalatok azt ígérték: hatalmas összegeket ruháznak be Indiában az évtized végéig, hogy felgyorsítsák az 1,4 milliárd lakosú ország gazdaságának modernizálását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató