2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Ukrán politikus: Elkerülhetetlen Oroszország szétesése

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint a Wagneren kívül több csoport is elégedetlen Putyinnal.

Az orosz Wagner zsoldoscsoporttal szombaton történt események miatt elkerülhetetlen Oroszország szétesése, fejezte ki meggyőződését Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

„Minden, ami elromolhat Oroszországban, elromlik, a Prigozsin-eset pedig beláthatatlan következményekkel járó folyamatokat indíthat el. A visszaszámlálás elkezdődött” - írta Danyilov.

Az orosz kulisszák mögötti történésekről, különösen a Vlagyimir Putin utáni világról viszont nagyon kevés információnk van. Nem tudni, Danyilov milyen csatornákból tájékozódik, mennyire keveredik nála a vágy a valósággal, mindenesetre azt írta:

Oroszországban számos csoport elégedetlen Putyinnal, vannak ilyenek a fegyveres erőknél, de tisztviselők és oligarchák körében is.

Danyilov úgy véli, hogy Putyin egyetlen esélye hatalmának megtartására a fegyveres erők megtisztítása, a Wagner csoport felszámolása, az oroszországi hadiállapot megszüntetése.

És ami az igazán meglepő: Danyilov szerint Alekszandr Lukasenko belarusz elnök lehet az egyik résztvevője a háború utáni tárgyalásoknak Oroszország és Ukrajna között. „Már létezik egy új orosz tárgyalócsoport, amely jelenleg még árnyékban van, azonban nem kizárt Lukasenko részvétele ebben a folyamatban” - fogalmazott az RNBO titkára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató