2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Orbán: Az Európai Unió bajnoka Magyarország

Orbán Viktor a német Bild című lapnak adott exkluzív interjút, amelynek második részében többek között a migrációról beszélt, valamint azt is elárulta, mit szól ahhoz, ha diktátornak nevezik.

A Bild exkluzív interjút készített Orbán Viktorral, amelyet két részletben közölt a német lap. A miniszterelnök az első részben az orosz–ukrán háborúról, többek között Vlagyimir Putyin egészségügyi állapotáról is beszélt, és azt is elmondta, hogy az orosz elnök szerinte nem háborús bűnös.

Az interjú második részében arról kérdezték a magyar kormányfőt, hogyan látja most a migrációs válságot Európában.

A helyzet az, hogy a migráció egyre inkább történelmi kihívássá válik. Mi, európaiak pedig képtelenek vagyunk megtalálni a megfelelő választ. Intellektuálisan és koncepcionálisan a válasz nagyon egyszerű. De politikailag nem vagyunk abban a helyzetben, hogy meg tudjuk adni. A válasz tehát nagyon egyértelmű, ha valaki be akar lépni az Európai Unió területére, akkor először is rendelkeznünk kell egy eljárással. Aki be akar jönni, annak kint kell várakoznia. Tehát meg kell várniuk, hogy a tagállamok eldöntsék, bejöhetnek-e az országba vagy sem. Ha a döntés megszületik, és a válasz igen, akkor beléphetnek, ha a válasz nem, akkor ezt nem tehetik meg. Sajnos mi, európaiak erre nem vagyunk képesek – válaszolta Orbán Viktor a Bildnek.

A miniszterelnök azzal folytatta, nehéz megérteni, hogy ez miért van így. Rámutatott, hogy a különböző országoknak különböző elképzeléseik vannak a migrációról.

 „Önök, németek valószínűleg szeretik a migrációt. Önök büszkék arra, hogy az újonnan érkezők országa lettek. Ez az önök döntése. Nekünk Magyarországon más a véleményünk. Mi úgy gondoljuk, hogy ez túl kockázatos. Ezért elutasítjuk a migrációt, különösen az illegálisat. És egyértelmű különbséget teszünk a vendégmunkásokkal szemben. Van egy rendeletünk a vendégmunkásokra és egy a migránsokra. Önök nem tesznek ilyen különbséget, mert a migrációhoz való hozzáállásuk pozitív. A mi hozzáállásunk óvatosabb” – jegyezte meg a magyar vezető.

Orbán Viktor ezután azt mondta, nem kíván állást foglalni a németországi helyzetről.

„Nem célom, hogy meggyőzzem magukat. Kérem, fogadják el a migrációról kialakított álláspontomat. Mert ön német, önnek megvan a saját álláspontja, az országának megvan a saját álláspontja. És én elfogadom, bármi is legyen a döntésük. Az egyetlen kérésem önhöz: kérem, ne szóljon bele, hogy a magyarok hogyan akarják meghozni a saját döntéseiket! Én sem szólok bele, hogy a németek hogyan gondolkodnak a migrációról” – hangsúlyozta Magyarország miniszterelnöke.

Ezt követően a Bild újságírója a következő kérdést tette fel: „Mit szól ahhoz, amikor a politikusok vagy az emberek populistának vagy akár diktátornak nevezik önt? Hogyan kezeli ezt? Nem dühíti, ha diktátornak nevezik?”

Egyáltalán nem foglalkozom ezzel. Akikről beszélt, azok nem az én szavazóim. Nem dühítenek ezek a kijelentések, ez a politikáról szól. Tizenhat évig voltam ellenzékben, és tizenhét évig hatalmon. Szóval vesztettem, nyertem, megint vesztettem, majd újra visszajöttem. Én ezt demokráciának hívom. Ez így van. Nem ismerek senkit az európai politikában, aki hasonló múlttal büszkélkedhetne

– magyarázta Orbán Viktor, aki elárulta, azért ellenezte a menekültügyi kompromisszumot „mert az húzó tényező. Ez húzóerő, ami azt üzeni az embercsempészeknek: folytassátok. Mi itt elboldogulunk, szétosztjuk őket. Csak gyertek” – tette hozzá.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország több mint kétmilliárd eurót költ arra, hogy megvédje a schengeni övezetet az illegális bevándorlókkal szemben. „Egy fillért sem kaptunk Brüsszeltől. Miért kellene többet fizetnünk? Minden pénzünket a határok védelmére, Európa és Németország védelmére kell költenünk” – üzente a német olvasóknak Orbán Viktor, aki azt is elmondta, hogy Magyarország az Európai Unió bajnoka a külső határok megvédésében.

Mindent megtettünk, hogy megvédjük magunkat, Németországot, Ausztriát és Európát. Tehát egy oldalon állunk, ha jól értem – mondta a kormányfő, akit arról is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Angela Merkel volt német kancellár mostanra több kitüntetést is kapott a németországi menekültpolitikáért.

„Szerintem különböző okokból megérdemelte a kitüntetést, mert ő az európai közösség nagyon magas rangú vezetője volt, és én nagyon tiszteltem őt. De a migráció kérdésében soha nem értettem egyet vele” – vélekedett Orbán Viktor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató