2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Míg Eva Kaili az EP-be készül, közben nála razziázik a rendőrség

A belga ügyészség számítógépeket foglalt le Görögországban, Kaili ellen gyűlnek a bizonyítékok, miközben a korrupciós ügy vádlottja újra szabadon mozoghat a schengeni övezeten belül.

A Politico nyomán a Magyar Nemzet is arról ír, hogy három, Eva Kailihoz köthető athéni ingatlannál tartottak razziát a görög és a belga hatóságok – ezt a görög rendőrségtől tudták meg. Hozzáteszik: a házkutatásokkal egy időben a brüsszeli hatóságok engedélyezték a korrupcióval vádolt volt EP-alelnök számára, hogy szabadon utazhasson a schengeni övezetben, hazájába azonban egyelőre nem kíván visszatérni.

Hangsúlyozzák: a házkutatásokat egy európai nyomozási parancs alapján hajtotta végre egy belga ügyész a brüsszeli korrupciós botrány ügyében elrendelt nyomozás részeként, amelynek Kaili az egyik főszereplője.

A hatóságok Kaili házában, a testvére, Mantalena otthonában, illetve egy olyan házban vizsgálódtak, ahol Kaili és élettársa, a szintén gyanúsított Francesco Giorgi egy ingatlancéget működtetett. Azt írják, a belga ügyészség számítógépeket foglalt le.Ugyanakkor, miközben Athénban hétfőtől szerdáig folytak a házkutatások, Kaili ügyvédei bejelentették, hogy a volt EP-alelnök ismét szabadon utazhat a schengeni övezeten belül, írják, a brüsszeli fellebbviteli bíróság döntése értelmében ugyanis Eva Kaili  a nyomozó hatóság engedélye nélkül szabadon mozoghat a schengeni övezeten belül.

Kaili korábban ügyvédein keresztül közölte, hogy nem utazik vissza Görögországba, amíg nem ejtik az összes vádat és nem tisztázzák a nevét. Emlékeztetnek:

Kaili tavaly decemberben került a címoldalakra, amikor elsők között vették őrizetbe a Katarral kapcsolatos brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az EP volt szocialista alelnöke ellen korrupció vádjával indult eljárás, miután csaknem 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le nála a belga hatóságok brüsszeli lakásán tartott házkutatások során.

A politikusnő mögött ugyanis nem csak a brüsszeli korrupciós botrány van, írják, hírnevét egy másik üggyel is besározta, miszerint százezer eurót csalhatott el az EP-től asszisztensein keresztül hamis kifizetésekkel, és kenőpénzt is elfogadhatott.

A Politico felhívta a figyelmet arra is, Kaili „politikailag hajléktalanná vált”, hiszen pártjából, a görög szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomból (Pasok), az Európai Parlament képviselőcsoportjából, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből is kirúgták. Hangsúlyozzák: Kaili most olyan EP-képviselőkkel működik együtt, akik egyetlen uniós képviselőcsoporthoz sem tartoznak.

Azt írják, noha számos bizonyíték alátámasztja, Kaili érintett a brüsszeli korrupciós ügyben, a görög politikus továbbra is ártatlannak vallja magát, és erről különböző összeesküvés-elméletekkel igyekszik meggyőzni a nyilvánosságot, a görög politikus állításait azonban rendre cáfolják.

Mint kiderült, az EP volt alelnöke a hatóságok munkája kapcsán is valótlanságokat állított: azt mondta, megtagadták tőle letartóztatása alatt gyermekének láthatását, az ügyészség azonban kijelentette: Kaili olyan kiváltságokat is kért, amelyeket másoknak sem biztosítanak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató