2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Román szélsőségesek: Úton vagyunk Úzvölgyébe, a mi hőseink nem maradhatnak keresztek nélkül!

A Maszol információi és a birtokukba került fényképek alapján úgy tűnik, elbontották az illegálisan felállított betonkereszteket az úzvölgyi katonatemetőben.

Mint köztudott, Dormánfalva 2019 áprilisában román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő falu katonatemetőjében. A bíróság azonban jogerős ítéletben kimondta, hogy a terület Csíkszentmártonhoz tartozik és a betonkereszteket illegálisan emeltette Dománfalva önkormányzata, amelyet ugyanakkor arra köteleztek, hogy állítsa vissza a katonatemetőt eredeti formájába. Bár korábban Dormánfalva és a Bákó Megyei Prefektúra is hangosan tiltakozott az ítélet végrehajtása ellen, most úgy tűnik, csendben mégis teljesítették kötelezettségüket.

A Calea Neamului nevű nacionalista-soviniszta román szervezet vezetője idő közben bejelentette, hogy útban van Úzvölgyébe, és hogy „a valódi harc csak most kezdődik"

A portál szerint az úzvölgyi sírkertben csak az Európai Unió és Románia zászlaja marad meg az új parcellán. Az emlékművet ugyanakkor Dormánfalvára helyezik át, a kereszteket pedig a bákói hősök temetőjében állítják fel újra.

A Calea Neamului úton van Úzvölgyébe

Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű szélsőségesen nacionalista-soviniszta szervezet vezetője a Facebook-oldalán jelentette be híveinek, hogy „a román hősök emlékműveit” az éj leple alatt „eltüntették”.

Az Úzvölgyében már nem ismeretlen román hangadó azt írta:

„A valódi harc csak most kezdődik, a mi hőseink nem maradhatnak a keresztek nélkül. Úton vagyunk az Úzvölgyébe!”

A vitatott magyar katonai temetőben egyébként nincsenek román katonák eltemetve, mert azok, akikre ők hivatkoznak, illetve akiknek a névsorát rendszeresen felolvassák, máshol alusszák örök álmuket, ezt a román hatóságok is megerősítették korábban - írja a Maszol.ro.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató