2024. május 12. - Pongrác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon19°13°

Danyilov: szeretnénk gyorsabb eredményeket, de az ellentámadás kemény munka

Kijev azt szeretné, ha ellentámadása gyorsabban érne el eredményeket, de ez nem könnyű az orosz csapatok kemény ellenállása miatt – mondta szerdán Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője.

Az ukrán médiának nyilatkozva Danyilov elismerte, hogy az orosz csapatok félelmetesnek bizonyultak Kijev ellentámadásában, amely Moszkva szerint eddig nem tudott teret nyerni.

“NE MONDHATJUK, HOGY EZEK AZ EMBEREK KIKÉPZETLENEK, HARCOLNAK” – mondta, hogy az ukrán csapatok előrenyomulását az orosz aknamezők is hátráltatják..

Ezen akadályok ellenére Danyilov azt mondta, bízik abban, hogy az ellentámadás végül sikerrel jár, de türelemre szólított fel.

“NAGYON SZERETNÉNK GYORSABBAN HALADNI, DE EZ CSAK A MESÉKBEN TÖRTÉNIK MEG. EZ KEMÉNY MUNKA, MINDEN NAP. EZ A FRONT, ISMÉTLEM, NEM SÉTAGALOPP”.

Az elmúlt hetekben számos kijevi tisztviselő igyekezett alábecsülni azokat a nyilvánvaló nehézségeket, amelyekkel Ukrajna az elveszített területek visszaszerzésére irányuló erőfeszítései során szembesül. Vasárnap Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy Ukrajna támadásait “előkészítő műveletnek” kell tekinteni, miközben azt mondta, hogy Kijevnek soha nem állt szándékában “villámháborút” folytatni.



A hónap elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy a kijevi csapatok “nagyon kemény ellenállásba” ütköztek a terepen. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők június első napjaiban nagyszabású offenzívát indítottak a front több szakaszán, de támadásaik kudarcot vallottak. Vlagyimir Putyin orosz elnök katasztrofálisnak nevezte Kijev veszteségeit, amelyek tízszer nagyobbak Moszkva veszteségeinél. Kedden azt is közölte, hogy Kijev 259 harckocsit és 780 páncélozott járművet veszített az offenzíva kezdete óta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató