2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Lavrov: hazugság, hogy az oroszok felrobbantanák a zaporizzsaji atomerőművet

Nincsenek Oroszországgal szemben barátságtalan nemzetek, csak barátságtalan kormányok vannak – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy pénteki tájékoztatón.

“Nincsenek olyan nemzetek, amelyek barátságtalanok lennének velünk szemben. Talán pontosabb lenne azt mondani, hogy vannak bizonyos kormányok, amelyek barátságtalanok [Oroszországgal szemben], de ami a népeket illeti, nos, soha semmilyen problémát nem tapasztaltunk velük, beleértve Görögországot és a görög népet is” – mondta Lavrov, amikor egy görög riporter megkérdezte, hogy mi a véleménye erről.

Az orosz diplomácia vezetője pénteki online sajtótájékoztatóján kijelentette:

"Színtiszta hazugság az az állítás, hogy Oroszország a zaporizzsjai nukleáris erőmű felrobbantására készül."

„Amit mondanak, hogy állítólag felrobbantanánk önmagunkat, miközben egy nukleáris létesítményben tartózkodunk, nos, kell-e ezt kommentálnunk, ez színtiszta hazugság” – mondta Lavrov. Meglátása szerint a híresztelés „illik a jelenlegi ukrán vezetés stílusához”. Kifogásolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nem nevezi meg egyértelműen, hogy melyik fél szokta lőni az erőművet.

Lavrov Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a kijelentésére reagált, amelyben az ukrán hírszerzésre hivatkozva azt állította, hogy Oroszország nukleáris terrorcselekményre készül a zaporizzsjai atomerőműben.

Vaszilij Nyebenyzja orosz ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén kijelentette: Moszkva reméli, hogy nyugati pártfogói nem engedik meg Kijevnek egy katasztrófa megrendezését a zaporizzsjai atomerőműben. Rendkívül aggasztónak nevezte azt az ukrán állítást, amely szerint Oroszország aláaknázta az erőművet, és a felrobbantására készül.

Lavrov a pénteki moszkvai tájékoztatón reagált az ukrajnai humanitárius helyzetre, egyebek között arra a vádra, hogy Ukrajnából akaratuk ellenére gyerekeket szállítottak Oroszországba. A miniszter szerint az orosz fél biztonságos területekre evakuált gyerekeket a konfliktusövezetből, közülük pedig csak mintegy háromszázat helyezetek el oroszországi családoknál, ám ez, mint mondta, ideiglenes gyámság, nem pedig örökbefogadás keretében történt.

„Ezt a formát kifejezetten arra való tekintettel választottuk, hogy a szülők megjelenhetnek, és természetesen a szülőknek minden lehetőségük meglesz arra, hogy elvigyék a gyermekeiket, ha ebben érdekeltek” – mondta

Leszögezte, hogy Moszkva kész minden vonatkozó információt a nemzetközi szervezetek rendelkezésére bocsátani. Kifogásolta, hogy ez nem tükröződik az ENSZ titkárságának Moszkvát elmarasztaló dokumentumaiban. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Nyugat, mint mondta, „kitartóan és szemérmetlenül maga alá gyűri az ENSZ titkárságát”.

Elmondta, hogy Oroszország 2022 februárja óta több mint ötmillió ukrajnai lakost fogadott be, akik közül több mint 700 ezer a gyerek, akiknek túlnyomó többsége szüleivel vagy más rokonokkal érkezett. Közölte, hogy mindössze kétezer gyereket szállítottak el a donyecki és a luhanszki régió árvaházaiból, amelyeket a személyzetükkel, és a pedagógusokkal együtt evakuáltak. Ők Lavrov szerint az árvaházi rendszeren belül maradtak.

Lavrov azt hangoztatta, hogy az orosz hadsereg az ukránnal ellentétben nem mér csapásokat szándékosan polgári célpontokra.

A keddi kramatorszki rakétacsapásról szólva kilátásba helyezte, hogy az orosz erők továbbra is el fogják pusztítani az ukrán hadsereg és a nyugati „zsoldosok” gyülekezési helyeit. Hozzátette, hogy ha Ukrajna civil létesítményeket használ fel ilyen katonai összejövetelekre, az a nemzetközi humanitárius jog megsértése, és háborús bűncselekmény.

A Wagner-zendülés belpolitikai következményeire vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy Oroszország minden zűrzavarból megerősödve került ki. Lavrov szerint azokkal a nyilatkozatokkal, amelyek szerint „megrepedt az orosz hatalom homlokzata”, ezért helyes Kijev fegyverszállítmányokkal való támogatása, a kollektív Nyugat vezetői gyakorlatilag elismerték, hogy ők harcolnak Oroszország ellen, nem pedig Ukrajna.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató