2024. május 15. - Szonja, Zsófia
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

Etnikai zavargások Franciaországban: 2400 embert tartóztattak le eddig

Folytatódnak Franciaország-szerte a zavargások, amelyek egy 17 éves algériai fiatal bűnöző halála miatt kezdődtek – a fiút igazoltatás közben lelőtte egy rendőr, miután nem volt hajlandó engedelmeskedni.

A francia hatóságok több száz embert tartóztattak le a zavargások ötödik éjszakáján. Gérald Darmanin belügyminiszter közlése szerint vasárnap hajnali 3 óráig országszerte 486 embert tartóztattak le. A Guardian tudósítása szerint azt is mondta, hogy az erőszak mértéke csökkenni látszik azóta, hogy kedden Párizs egyik külvárosában először törtek ki zavargások.

Az erőszakos eseményeket a 17 éves, algériai származású Nahel M. halála váltotta ki, akit igazoltatás közben lőtt le egy rendőr. Péntek este óta 45 ezer rendőr próbálja meg fenntartani a rendet, ám a zavargások folytatódtak és a hatsóágok eddig összesen már több mint 2400 embert vettek őrizetbe.

Nahel M. meggyilkolása miatt tiltakozók középületeket támadtak meg és már több ezer autót felgyújtottak országszerte. Emmanuel Macron francia elnök – aki utasította a kormánytagokat, hogy mondják le tervezett útjaikat, és ő sem utazik vasárnap Németországba – "megbocsáthatatlannak és megmagyarázhatatlannak" nevezte, hogy meghalt egy tizenéves. Hangsúlyozta:

Semmivel sem lehet igazolni egy fiatalember halálát.”

A francia elnök ezzel megsértette az ártatlanság vélelmét, mivel még meg sem kezdődtek a vizsgálatok, Macron már el is ítélte az intézkedő rendőrt, ez felháborodást váltott ki a rendőrség köreiben.

Szombat éjjel a zavargások gócpontja Marseille-ben volt, ahol a rendőrség könnygázt vetett be, és késő éjszakáig tartó utcai harcokat vívott a lázadó bevándorló hátterű fiatalokkal a városközpontban.

Éjfélre azonban a marseille-i és lyoni hatóságok kevesebb incidensről számoltak be, mint előző este, és a két városban 56, illetve 21 embert tartóztattak le.



Közben szombaton Nanterre-ban eltemették Nahel M.-et, és zajlik az eljárás a fiút lelövő rendőr ellen is, miután kiderült, nem volt igaz, amit először állított.

A rendőr azt mondta ugyanis, azért lőtt, mert az autó vezetője 

aki nem volt hajlandó megállni igazoltatásra el akarta gázolni őt és társát.

A videófelvételek szerint azonban a rendőr akkor lőtte le követlen közelről a 17 éves fiút, amikor az megpróbált elhajtani mellőle. A hatóságok egyébként bíznak abban, hogy sikerül elkerülni a 2005-ös „külvárosi lázadás” megismétlődését, akkor 17 napig tartottak a véres zavargások.

Videók:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató