2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Nőtt a melegházasságot támogatók aránya Magyarországon

Igaz, a támogatottság még így sem éri el az 50 százalékot az Ipsos nemzetközi kutatása szerint.

A magyar társadalom 67 százaléka úgy gondolja, hogy az azonos nemű párok kapcsolatának jogi elismertetését valamilyen formában támogatja. Ez az Ipsos friss, nemzetközi felméréséből derül ki, ami egyúttal azt is jelenti, hogy kevesebben vannak azok, akik sem a bejegyzett élettársi kapcsolatot, sem a házasságot nem támogatják a homoszexuális vagy a leszbikus emberek számára, vagy nem tudnak állást foglalni a kérdésben.

Ugyanakkor csak a magyar válaszadók 47 százaléka támogatja kifejezetten a melegházasságot, és bár ez az arány az Ipsos felmérése szerint nem éri el a társadalom felét, a magyarok javuló tendenciát mutatnak a kérdésben: ez a szám 2021-ben még 46 százalék volt.

Az Ipsos a Pride hónapjához kapcsolódóan 30 országban végzett kérdőíves felmérést, és a nemzetközi mintán átlagban az emberek 56 százaléka a melegházasságot elfogadó személy. Hollandiában, Portugáliában és Spanyolországban e tekintetben a legelfogadóbbak az emberek: ezekben az országokban 80-80-78 százalékos az azonos neműek között történő házasságkötés támogatottsága. A legalacsonyabb támogatottságot Romániában (25 százalék) és Törökországban (20 százalék) mérték.

A harminc ország 22 ezer 500 válaszadójának átlagosan a 9 százaléka sorolta magát az LMBT+ emberek közé. 3 százalékuk leszbikusnak vagy homoszexuálisnak, 4 százalékuk biszexuálisnak, 1 százalékuk pán- vagy omniszexuálisnak és 1 százalékuk aszexuálisnak vallotta magát. A Z generáció tagjai kétszer nagyobb valószínűséggel sorolják magukat az LMBT+ emberek közé, mint a milleniálok tagjai, és négyszer nagyobb valószínűséggel, mint az X generáció vagy a boomer generáció tagjai.

Magyarország különösen rosszul áll abban a tekintetben, hogy mennyire láthatóak az LMBT+ emberek. Míg Latin-Amerikában, Spanyolországban vagy Ausztráliában teljesen megszokott, hogy valakinek van a baráti társaságában, a rokonai vagy a kollégái között meleg, leszbikus vagy biszexuális személy, addig az ő láthatóságuk a legalacsonyabb Japánban, Magyarországon, Törökországban, Romániában, Lengyelországban és Dél-Koreában.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató