2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

A Wagner-csoport vezetője bejelentette: visszatérnek a frontra

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője hangüzenetet tett közzé, amelyben bejelentette, visszatérnek a frontra.

A Wagner-csoport másfél hete lázadt fel az orosz katonai vezetés ellen. A zsoldosok megmozdulásának végül egy paktum vetett véget, amelynek részletei még mindig nem ismertek, de az már biztosnak tűnik, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése Belaruszba távozott, a zsoldosokat pedig átveszi az orosz védelmi minisztérium.

Maga Prigozsin nem sokkal a paktum után, több mint egy hete adott életjelet magáról a nyilvánosság előtt, bár akkor is csak közvetítők útján. Eközben a múlt héten a magángépe legalább egyszer Oroszországba is visszarepült (hogy mi célból, és hogy ő maga is rajta volt-e, azt nem tudni).

Prigozsin hétfő este hangfelvételt tett közzé, amelyet a Telegramon osztott meg egy Wagner-közeli csatorna, a Grey Zone. Ebben köszönetet mondott azoknak, akik eddig támogatták őket, majd közölte, hogy a Wagner-csoport visszatér a frontra.

„Ma nagyobb szükségünk van a támogatásotokra, mint bármikor. Ezt köszönjük is. Szeretném, ha megértenétek, hogy az »igazságmenetünk« célja az árulókkal szembeni küzdelem, és a társadalmunk mozgósítása volt. Sok mindent sikerült elérnünk”

– mondta Prigozsin, majd hozzátette:

"Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben újabb győzelmeket láthattok tőlünk a fronton. Köszönöm, srácok!"

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató