2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

A zsidó közösségben a párizsi zavargások felerősítik a félelmet, hogy ők is az erőszak célpontjai lesznek

Erről cikkezett a Times of Israel.

- "Naplemente előtt Jonathan C. szorosan behúzza a függönyöket a Párizs Sarcelles nevű külvárosában lévő lakásában, és gondoskodik róla, hogy kívülről ne látszódjon fény.

"Nem akarom, hogy a lakásomat lássák az utcáról, és célpontok legyenek" - mondta pénteken a The Times of Israel című izraeli lapnak Jonathan C., a 40 éves zsidó származású férfi, aki beszerzési szakemberként dolgozik a városban.

"Nagyon félek" - tette hozzá, utalva az éjszakai zavargások hullámára, amely Sarcelles utcáit és az ország más, nagy muszlim közösségekkel rendelkező területeit is megrázta.

A zavargások kedden törtek ki, miután egy rendőr megölt egy 17 éves algériai származású bűnözőt. A tinédzser egy bérelt Mercedest vezetett, és nem volt hajlandó eleget tenni egy rendőr utasításainak, aki megállította őt egy rutinellenőrzésre Párizs közelében. A rendőr agyonlőtte, elmondása szerint a többi rendőr életét féltve.

A Sarcelles-ben és más, nagyszámú muszlim lakossággal rendelkező területeken élő több ezer zsidó a zavargásokat közvetlen fenyegetésként és emlékeztetőként érzékeli, hogy az élet változékony a zsúfolt, antiszemita erőszakkal terhelt környékeken."

Jerusalem Post: Netanjahu elítéli az antiszemita támadásokat a franciaországi zavargásokban

- "Izrael elítéli a zsidó célpontok elleni támadásokat a franciaországi zavargásokban - mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kabinet vasárnapi ülésének kezdetén.

"A kormány a legnagyobb aggodalommal szemléli a Franciaországon végigsöprő antiszemitizmus megnyilvánulásait és hullámait" - mondta Netanjahu. "Az elmúlt napokban zsidó célpontok ellen elkövetett bűncselekményeknek voltunk tanúi".

"Határozottan elítéljük ezeket a támadásokat, és támogatjuk a francia kormányt az antiszemitizmus elleni küzdelemben" - tette hozzá.

Randalírozók pénteken a jelenleg is tartó erőszakos rendőrellenes tüntetések során megrongálták a párizsi holokauszt-emlékhelyet, a Deportálás mártírjainak emlékművét.

Az emlékmű a Vichy-franciaországból náci koncentrációs táborokba küldött 200 ezer ember emléke előtt tiszteleg".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató