2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Fenyegetőzik a komcsi PDSZ: forró őszre kell számítani!

Mint ismert, kedden 134 igen és 60 nem voks mellett elfogadta az Országgyűlés a státusztörvényként emlegetett pedagógusok új életpályájáról szóló csomagot.

Az álcivil szervezetek, komcsi tanárok első lépésként Novák Katalin köztársasági elnökhöz fordultak, azt kérve, hogy a jelenlegi formájában ne írja alá a törvényt, mert "az számos retorziót tartalmaz a tanárokra nézve".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja Nagy Erzsébet kijelentette: Nincsenek illúzióink a tekintetben, hogy az államfő miként cselekszik, de ez egy kötelező kör, muszáj legalább megpróbálni – fogalmazott, majd elárulta, hogy második lépésként a törvényt minden létező jogi fórumon megtámadják. Többek között Alkotmánybírósághoz fordulnak, ám miután az ügy ott valószínűleg nem áll meg, kénytelenek lesznek Strasbourgig, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig elmenni, de emellett nemzetközi munkaügyi szervezeteket, az oktatási világszervezetet és az Európai Bizottságot is megkeresik.

Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: „Számolni kell azzal a következménnyel, hogy miután Magyarország nem teljesítette – például – az oktatáshoz fűződő vállalásait, nem jönnek majd az uniós források.”

Fontos látni, hogy ez nem a pedagógusok és nem a szakszervezetek hibája lesz, hanem a kormányé. Igaz, a döntéshozók egyre gyakrabban hangsúlyozzák, hogy források nélkül is van élet, így ki tudja, lehet, már semmi nem hatja meg őket – tette hozzá.

Nagy Erzsébet is további akciókkal számol, az Egységes Diákfronttal már tárgyaltak is ez ügyben, úgy véli, hogy „forró őszre kell készülni”. Azt, hogy ez további tüntetéseket, vagy esetleg más mozgalmat jelent-e, egyelőre nem tudják, az elvándorlás mértéke is mérvadó lesz, de a kormány lépései is kérdésesek. Az szerinte már biztos, hogy hatalmas káosz van kibontakozóban, az osztályösszevonások több helyen megindultak, de nem egy tag- és közoktatási intézményt is megszüntetnek a pedagógushiány elfedése érdekében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató