2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Putyin „hasznos idiótái” között sorolja fel Orbánt az Economist

Egészen pontosan a legnyilvánvalóbb hasznos idiótája.

Oroszország és egyes európai vezetők és pártok viszonyrendszeréről közölt cikket a The Economist.



A brit lap felidézi, hogy májusban a berlini orosz nagykövetség fogadást adott, amin olyan politikusok vettek részt, mint Gerhard Schröder volt szocdem kancellár, Egon Krenz, a kommunista NDK utolsó, most 86 éves vezetője, valamint Tino Chrupalla, a német rendszerkritikus jobboldali AfD párt társelnöke.

Mint az Economist írja, ezek a politikusok különböző módokon, de megértőek Oroszországgal szemben. A lap szerint az oroszok meggyőző ereje nem mondható sikeresnek Európa-szerte, ugyanakkor teljesen kudarcosnak sem.

Az Economist szerint ezzel kapcsolatban Európa hasznos idiótáinak – a hidegháborús kifejezés a kommunizmus akaratlan szövetségeseire utal – spektruma széles. A politikában a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali pártok sok mindenben nem értenek egyet, de Ukrajna kapcsán ezek a szélsőségek gyakran közeledtek egymáshoz, 

amikor azonnali „békét” követeltek, amely az orosz agressziót valójában földterülettel jutalmazná. 

A médiában és az akadémián az értelmiségiek úgy tűnik, még mindig szívesen figyelmen kívül hagyják Oroszország birodalmi szándékait és a bűnözésbe való belesodródását bizonyító bizonyítékokat, és ehelyett az európai összefonódást fájlalják, amit Amerika és Oroszország, vagy talán – még nagyobb spekulációval élve – Amerika és Kína közötti közvetítő háborúnak neveznek. És az üzleti világban, a többszörös nyugati szankciók ellenére, Oroszországnak még mindig rengeteg „barátja” is van.

A brit lap ezután arról ír: Orbán Viktor, 2010 óta Magyarország miniszterelnöke „a legnyilvánvalóbb” ilyen embere Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének. A „populista erős ember” 

többször is bírálta az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást, 

és folytatta Magyarország orosz gázimportját. Kormánya azt is elutasítja, hogy engedélyezze a NATO- és EU-tagországok által Ukrajnának adott fegyverek tranzitját – írja a brit lap.

Az Economist Ausztriát, Svájcot és Görögországot is megnevezi, mint akik nem sorakoztak fel egyértelműen Ukrajna mellett és Oroszország ellen. Ciprus, valamint az EU-n kívüli Szerbia és Törökország is felkerül aztán a brit lap listájára. Franciaországban a Le Pen-féle mozgalom, Olaszországban Salvini Ligája, Németországban pedig az AfD, illetve a baloldalon Sahra Wagenknecht és mozgalma nyitott az oroszokkal megértő narratívák iránt – áll az Economist cikkében.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató