2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Finn elnök: a finn cégek kivonulása nem volt hatással az orosz gazdaságra

A finn cégek kivonulása Oroszországból nem járt gazdasági hatással Moszkvára, mivel sok más ország cégei maradtak – mondta csütörtökön Sauli Niinisto finn elnök a Le Monde nevű napilapnak adott interjújában.

Niinisto szerint Finnország azon kevés nemzetek egyike volt, amelynek vállalatai teljesen elhagyták az orosz piacot Moszkva tavalyi ukrajnai katonai műveletének kezdete után.

A Krím Oroszországhoz való csatlakozása után bevezetett 2014-es szankciók körére utalva azt mondta, hogy az uniós országok úgy vélték, hogy “a szankciók az orosz gazdaság összeomlását fogják okozni. Egyesek szerint hat hónapon belül. Ez egy téves számítás volt. Hatásuk volt, de nem olyan mértékű, mint amilyennek elképzeltük”.

Számos nyugati cég 2022 óta kivonult, a legjelentősebb finn márkák közül a Valio, a Paulig és a Fazer élelmiszeripari gyártók, valamint az UPM-Kymmene erdészeti holding.

A Kreml szerint a külföldi vállalatok kivonulása az orosz piacról új lehetőségeket teremtett a hazai cégek számára.

“Azok az orosz cégek, amelyek elfoglalták a külföldi, köztük finn vállalatok távozásával megüresedett helyeket… üdvözlik a távozásukat, és meglehetősen kényelmesen és boldogan érzik magukat az új üzletben” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Egy áprilisi felmérés kimutatta, hogy a nemzetközi márkák kevesebb mint 10 százaléka hagyta el ténylegesen Oroszországot.

A Kijevi Közgazdasági Iskola a Leave Russia projekt részeként 3157 olyan külföldi céget vizsgált meg, amelyek az orosz piacon működtek Moszkva ukrajnai katonai műveletének kezdete előtt. Eredményei szerint eddig csak mintegy 200 külföldi vállalat hagyta el az orosz piacot az Ukrajnával kapcsolatos szankciók közepette.

A Yale Egyetem kutatása szerint több mint 1000-re tehető azoknak a külföldi cégeknek a száma, amelyek nyilvánosan bejelentették, hogy önkéntesen visszafogják oroszországi tevékenységüket a nemzetközi szankciók által jogilag előírt vagy azt meghaladó mértékben, míg más cégek úgy döntöttek, hogy nem csökkentik üzleti tevékenységüket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató