2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Itt az orosz válasz az amerikai kazettás bombákra

„Washingtonban jól tudják, hogy az ukránok »ígéretei«, miszerint »óvatosan« és »felelősségteljesen« fogják használni ezeket a fegyvereket, semmit sem érnek. A civileket támadások fogják érni, mint ahogy ez minden alkalommal megtörtént, amikor Ukrajnának egyre halálosabb amerikai–NATO-fegyverrendszereket adtak át” – közölte az orosz külügyminisztérium annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy kazettás bombákat adjon át Ukrajnának, egy 800 millió dolláros segélycsomag részeként. 

Ezek az eszközök kifejezetten veszélyesek a civil lakosságra nézve, ugyanis a hordozó repülőeszközről történő leoldásukat követően még a levegőben, nagy területet lefedve kioldanak, 88 kisebb bombát szétszórva.

A kazettás bombák szállításával Washington valójában cinkos lesz a terület aláaknázásában, és teljes mértékben osztozik a felelősségen a robbanások okozta halálesetekért, köztük gyermekek haláláért – fogalmazott Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, hívja fel rá a figyelmet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Mint mondta, 

a kazettás lőszerek átadása a kétségbeesés gesztusa és a tehetetlenség bizonyítéka a kudarcos ukrán ellentámadás közben.

Hozzátette, Washington és Kijev újabb „csodafegyvere” semmilyen hatással nem lesz az orosz „különleges katonai műveletre, amely teljes mértékben eléri célkitűzéseit”. 

Dimitrij Medvegyev az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján reagált arra, hogy az Egyesült Államok kazettás bombákat szállítana Ukrajnának.  

Szerinte Joe Biden amerikai elnök azzal, hogy „több száz tonna fegyvert szállított Ukrajnának, rendkívül veszélyes, elhúzódó konfliktust robbantott ki Oroszországgal, amelynek következtében a kijevi rezsim pusztítja országa maradványait” – fogalmazott, hozzátéve, hogy most pedig, miután minden erőforrást kimerítettek, kazettás bombákat ígér, és ismét NATO-tagságot helyez kilátásba „a kijevi neonáciknak”, amelynek megvalósulása egy harmadik világháborút jelent.

Medvegyev szerint Biden „egy beteg öregember, akinél tombol a demencia. Mintha nem tudná, hogy mit csinál”. Ugyanakkor hozzáteszi, 

„lehet, hogy egyáltalán nem így van. Lehet, hogy a haldokló, morbid fantáziáktól megszállott nagypapa csak úgy döntött, hogy szépen elmegy, kiprovokál egy nukleáris armageddont, és magával viszi a fél emberiséget a túlvilágra…”

– zárja sorait az orosz Biztonsági Tanács elnöke. 

Ahogy arra lapunk is felhívta a figyelmet, jogvédők a kazettás bombákat a föld „legalattomosabb” fegyverei közé sorolják. Sőt, a Fehér Ház 2022-ben még „háborús bűnnek” nevezte a kazettás bombák bevetését. Míg most, mint Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó fogalmazott, „nem húzhatták tovább” ezek küldését. Szerintük fennáll a kockázata az orosz erők ukrajnai előretörésének, és még több ukrán megölésének.

Amikor pedig az amerikai sajtó arról kérdezte Joe Biden amerikai elnököt, hogy miért most küldenek kazettás bombákat Ukrajnának, úgy válaszolt: „Mert kifogynak a lőszerekből”.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató