2024. május 11. - Ferenc
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon22°14°

Wall Street Journal: Az ukránoknak nincs elég harcjárműve az orosz vonalak bevételére

Az Ukrán Fegyveres Erőknél hiány van a harckocsikból és páncélozott járművekből az orosz védelmi vonalak bevételéhez, a támadások súlyos áldozatokkal járnak – jelentette a Wall Street Journal, amelynek tudósítója beszélt egy egy ukrán parancsnokkal, “Vados” hívójellel.

Elmondása szerint az orosz állások elfoglalásához az ukrán hadseregnek először lövedékekkel kell lőnie, majd páncélozott járművekkel előrenyomulnia, de ezt nehéz végrehajtani a harckocsik és páncélozott járművek hiánya miatt.

“KIJEV MEGPRÓBÁLJA MEGGYENGÍTENI AZ OROSZ VÉDELMET, MIELŐTT A CSAPATOK BEVONULNÁNAK, DE NINCS ELÉG LŐSZERE AHHOZ, HOGY AZ OROSZ ELLENŐRZÉS ALATT ÁLLÓ FALVAKAT EGYSZERŰEN A FÖLDDEL TEGYE EGYENLŐVÉ” – írta a lap.

Az ukrán hadsereg arra panaszkodik, hogy a páncélozott járművek hiánya lassítja az offenzívát.

Vados szerint az ellentámadás kezdete óta eltelt egy hónapban egyetlen olyan hadműveletben sem vettek részt, amelynek célja orosz állások elfoglalása lett volna, és amely sikerrel végződött volna. Ugyanakkor, mint azt a déli fronton szolgáló ukrán katonák megjegyezték, egy ukrán egység “tucatnyi” embert veszíthet egyetlen támadás során.

Az ukrán offenzíva a juzsno-donyecki, zaporizzsjai és artyomovszki irányban június 4-én kezdődött, a fő támadás a zaporizzsjai szektorban összpontosul. Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetett be. A Németországban gyártott, füstölgő ukrán tankokról készült felvételek később bejárták a világsajtót.

Mint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 3-án kijelentette, az ukrán fegyveres erők a sikertelen támadások egy hónapja alatt 18 repülőgépet és helikoptert, valamint 920 páncélozott járművet, köztük 16 Leopard harckocsit vesztettek – “a Lengyelország és Portugália által szállított ilyen típusú tankok majdnem 100%-át”.

"Az ellenség semmilyen irányban nem érte el céljait, az ukrán vezetés a Nyugat nyomására a veszteségekre való tekintet nélkül követeli az offenzíva folytatását" – tette hozzá Sojgu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató