2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

A franciák döntő része a migráció korlátozását és a zavargásokban részt vevők megbüntetését követeli

Ha a francia kormány nem is, a lakosság látja a migráció és a fosztogatások közötti kapcsolatot.

A francia nagyvárosokban több mint egy hete zajló erőszakos zavargások és fosztogatások után a francia állampolgárok döntő többsége szigorúbb bevándorlási politikát és a vandalizmusban részt vevő fiatalok családjának szigorúbb megbüntetését követeli – derült ki az Odoxa-Backbone Consultink által a Le Figaro lapnak készített közvélemény-kutatásból.

Bár a francia kormány igyekszik nem párhuzamot vonni a zavargások és a bevándorlás között, a lakosság ezt a párhuzamot határozottan látja. A megkérdezettek 71 százaléka szerint a zavargások miatt korlátozni kellene a bevándorlást, 78 százalékuk támogatná a kiskorúak mentességét, és pénzügyi szankciókat rónának ki a bűnelkövető kiskorúak szüleivel szemben.

75 százalékuk pedig úgy véli, hogy a bűnelkövető bevándorlóktól automatikusan el kellene venni a francia állampolgárságot.A válaszadók 59 százaléka szerint már idén ősszel törvényt kellene hozni a migráció korlátozásáról, és hogy a közelmúlt eseményei a migrációs politika kudarca és következménye.   Ugyanakkor a zavargásokban részt vevő fiatalok (főleg 14-17 évesek) zöme második vagy harmadik generációs bevándorló, a videófelvételek tanúsága szerint pedig a fosztogatásokban jellemzően nem európai hátterű személyek vettek részt (a legtöbb kifosztott áruház diszkont áruház, amelyek jellemzően a francia városok szegényebb negyedeiben találhatók – a szerk.).

A rendőrségbe vetett bizalom továbbra is viszonylag magas (64 százalék), de a kormány zavargásokra adott válaszának megítélése rossz (csak a megkérdezettek 27 százaléka szerint volt megfelelő vagy elégséges a kormány reakciója).   Sokat elárul, hogy a megkérdezettek zavargásokhoz kapcsolt érzelmeinek listáját az ország jövőjétől való félelem (89 százalék), a harag (84 százalék) és a zavar (77 százalék) vezeti – írja a felvidéki Körkép.sk honlapja.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató